Разлика помеѓу преработките на „Меѓународен систем на мерни единици“

с
нема опис на уредувањето
с (oтстранета Категорија:SI0единици; додадена Категорија:SI-единици со помош на HotCat)
с
Стариот метрички систем содржеше неколку групи на единици. SI е развиен во 1960 година од стариот систем метар-килограм-секунда (mks), наспроти системот цантиметар-грам-секунда (cmgs) кој имаше повеќе варијанти. Бидејќи SI не е постојан, тој е менлив комплет од стандарди во кој се создаваат единици и дефинициите се менуваат според меѓународна согласност соодветно на напредокот на технологијата на мерење.
 
Системот е речиси насекаде прифатен, со мали исклучоци. Забележителен исклучок е САД, кој продолжува да ги користи [[американски мерен систем|вообичаените единици]] наспроти SI системот SI. Во Обединетото Кралство, префрлувањето на SI системот SI е официјална политика, која сè уште не е завршена. Земјите кои сè уште употребуваат единици кои не се дел од SI (пр., САД) ги имаат предефинирано овие единици преку единиците на SI.
 
[[Податотека:Non-Metric User.svg|мини|десно|upright=1.5|Три нации го немаа прифатено Меѓународниот систем на единици за нивни основен или единствен систем за мерење: [[Либерија]], [[Мјанмар]] и [[САД]].]]
 
== Основни SI -единици ==
{{Главна|Основни SI -единици}}
 
Утврден на единаесеттата генерална конференција за мерки и тегови во [[1960]] година, тој има седум основни и две дополнителни големини и единици за кои што се смета дека во потполност ги карактеризираат нам познатите појави, а и материјата која можеме сетилно да ја восприемаме. Се нарекуваат ''основни'', бидејќи од нив се изведуваат сите останати. Во долната табела се дадени основните SI -единици, како и нивните [[Дефиниција|дефиниции]]:
 
{| {{prettytable}} background:#f3f9ff;"
! colspan="5" | <font size="+1">Основни SI -единици</font>
|-
|'''Име'''
 
== Изведени ==
{{Главна|Изведени SI -единици}}
 
== Поврзано ==