Разлика помеѓу преработките на „Род (граматика)“

Додадени 44 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
{{Граматички категории}}
'''Граматичкиот род''' е една од [[Граматички категории|граматичките категории]] на именките. Тоа е систем кој е присутен кај повеќето јазици во светот. Честа поделба на именките според родот е на именки од машки, женски и среден род. Покрај таа поделба, застапена е и поделбата само на именки од машки и женски род, како и поделбата меѓу живи и неживи именки. Кај неколку јазика, граматичкиот род се определува според значењата или атрибутите на именките, како што е полот на пример. Сепак, кај повеќето јазици семантичката поделба е само делумно валидна, бидејќи постојат голем број примери каде граматичкиот род и нивното значење не се совпаѓаат (на пример во македонскиот именката 'судија' е од женски род, а значењето е од машки род). Во ваквите случаеви определувањето на родот е врз база на морфолошките и фонолошките карактеристики на именката.