Разлика помеѓу преработките на „Род (граматика)“

Додадени 1.109 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Граматичкиот род''' е една од граматичките категории на им...)
 
 
Граматичкиот род е присутен кај најголем број [[индоевропски јазици]] (освен некои, као на пример [[персиски]]от), но и кај најголем број од [[Семитски јазици|семитските]], [[Афроазиски јазици|афроазиските]], [[Дравидски јазици|дравидските]], [[Североисточни кавкаски јазици|североистичните кавкаски]], [[нигер-конгоански јазици|нигер-конгоанските]] и [[Австралиски јазици|австралиските јазици]]. Граматичкиот род е најчесто отсутен кај [[Алтајски јазици|алтајските јазици]], [[Австронезиски јазици|австронезиските]], [[Синотибетски јазици|синотибетските]], [[Уралски јазици|уралските]] и [[Индијански јазици|староседелските американски јазици]].{{sfn|Corbett|1991|p=2}}
 
==Граматички спроти природен род==
Природниот род на именките и замеките е родот кој се определува според природните карактеристики на именките. Честата поделба е меѓу машки и женски род, во зависнист од дефиницијата на природниот род во општествената и социолингвистичка смисла. За илустрација, кога се мисли на именката 'крава' веднаш се асоцира како имемка од женски род, водени од природниот род на животното.
 
Граматичкиот род на именките не секогаш одговара со природниот род на именката. Така на пример, во македонскиот јазик зборот 'судија' е именка од женски граматички род, но од машки природен род.
 
==Поврзано==