Разлика помеѓу преработките на „Тимуриди“

Додадени 92 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Тимуридската династија''' ([[персиски]]: تیموریان), биле сунитска муслиманска династија од турско-моноголско потекло <ref name="EI">B.F. Manz, ''"Tīmūr Lang"'', in [[Encyclopaedia of Islam]], Online Edition, 2006</ref><ref name="Britannica">''[[Encyclopædia Britannica]]'', "[http://www.britannica.com/eb/article-9072546/Timurid-Dynasty Timurid Dynasty]", Online Academic Edition, 2007. (Quotation:...''Turkic dynasty descended from the conqueror Timur (Tamerlane), renowned for its brilliant revival of artistic and intellectual life in Iran and Central Asia.''...''Trading and artistic communities were brought into the capital city of Herat, where a library was founded, and the capital became the centre of a renewed and artistically brilliant Persian culture.''..)</ref><ref name="Columbia">{{cite encyclopedia | encyclopedia = The Columbia Encyclopedia | title = Timurids | url = http://www.bartleby.com/65/ti/Timurids.html | edition = Sixth | publisher = [[Columbia University]] | location = New York City |accessdate=2006-11-08 }}</ref><ref>''[[Encyclopædia Britannica]]'' article: [http://www.britannica.com/eb/article-26937/Islamic-world Consolidation & expansion of the Indo-Timurids], Online Edition, 2007.</ref> која владеела со [[Иран]], [[Авганистан]], голем дел од [[Централна Азија]], како и делови на современ [[Пакистан]], [[Месопотамија]], [[Анадолија]] и [[Кавказ]]. Династијата била основатаоснована од големиот освојувач [[Тамерлан]] (Тимур) во 14XIV век. По смрта на Тимур[[Тамерлан]], неговите потомци изгубиле голем дел од териториите, меѓутоа успеале да ја сочуваат власта во Централна Азија. Во 16 век, Бабур, тимуридски принцкнез од Фергана, основал мало кралство во Кабулистан, денешен [[Авганистан]]. Отаму, го нападнал Хиндустан и ги поставил основите на [[МогулскаМогулско империјацарство|МогулскатаМогулското империјацарство]] во [[Индија]].
== Семејно дрво ==
{{familytree/start}}
{{familytree| | | | | | | TIM | | | | | | | | | | | | |TIM=1.<br>'''ТимурТамерлан'''<br>(1336–1405)<br><small>основач на династија<br>1370–1405</small>}}
{{familytree| |,|-|-|-|v|-|^|-|v|-|-|-|.| | | | | | | |}}
{{familytree| JAH | | OMA |,| MIR | | SHA |V| GOR | | |JAH=''принцкнез''<br>Џахангир|OMA=''принц''<br>Омар Шеик|MIR=''принц''<br>Миран Шах<br>(1366–1408) |SHA=3.<br>'''Шахрух'''<br>(1377–1447)<br><small>емир наод Тимуридската династија<br>1407–1447</small> |GOR=Гавхаршад <br>(1378–1457)}}
{{familytree| |!| | | |!| |!| |!| |,|-|v|-|+|-|.| | | |}}
{{familytree| PIR | | BAY |!| SO1 |!| SO2 |!| BAI | | |SO2=''принц''<br>Султан Ибрахим|BAI=''принц''<br>Баисунгурr<br>(1399–1437) |SO1=''принц''<br>Султан Мухамад|PIR=.2<br>'''Пир-Мухаммед Џахангир'''<br>(1374–1407)<br><small>емир на Тимуридската династија<br>1405–1407</small> |BAY=''принц''<br>Бајгара}}
{{familytree| | | | | |!| SUL | | OMA | | |!| BAB |!|BAB=2.<br>Абул Касим Бабур Мирза<br>(1427–1457)<br><small>владетел на Херат<br>1451–1457</small> |SUL=6.<br>Султан Ахмед Мирза<br><small>владетел на Самарканд<br>1469–1494</small> |OMA=''принц''<br>Умар Шеик}}
{{familytree| | | |,|-|^|-|.| | | |!| | | |!| |!| |!| |}}
{{familytree| | | BAD | | MOZ | | BAB | | MAH |!| ROK |MAH=1.<br>Султан Мухамад<br>(d. 1451)<br><small>владетел на Херат<br>1447–1451</small> |ROK=''принц''<br>Рок Ал Дин<br>''Ала Ал Даулех'' |BAB=Бабур<br><small>основач на МогулскатаМогулското империјацарство во Индија</small> |BAD=8.<br>Бади Ал Заман<br>(починал во 1517)<br><small>владетел на Херат<br>1506–1507</small> |MOZ=9.<br>Музафар Хусеин<br><small>владетел на Херат<br>1507</small>}}
 
{{familytree| | | | | | | | | | | | | | | | | |!| |!|}}
== Наводи ==
{{наводи}}
[[Категорија:Тимуриди| ]]
[[Категорија:Династии]]
{{S-start}}
{{S-hou|[[Тимуридска династија]]||}}