Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
<br />
[[Податотека:Коцки.jpeg|мини|десно|Коцка]]
Пример: Фрлање на две коцки, за појавување на страните на коцките означени со 6, случајната променлива X може да ги земе вредностите 0,1и 2. Веројатноста случајната променлива X да земе некоја од наведните вредности ќе ја означиме со P(X = x<sub>i</sub>) = p<sub>i</sub>.Значи, <br />
[[Податотека:Формули.png|ниеден|центар]]
<br />
Значи,графичкатаГрафичката интерпретација на законот на веројатностите на прекината случајна променлива е утврден со хистограмот на веројатностите<br />
<br />
<br />
9

уредувања