Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

(Создадена страница со: == Распореди на веројатност == Во статитистиката , односот помеѓу вредн...)
 
<br />
[[Податотека:Коцки.jpeg|мини|десно|Коцка]]
Пример: Фрлање на две коцки, за појавување на страните на коцките означени со 6, случајната променлива X може да ги земе вредностите 0,1и 2. Веројатноста случајната променлива X да земе некоја од наведните вредности ќе ја означиме со P(X = xix<sub>i</sub>) = pip<sub>i</sub>. Значи,<br />
[[Податотека:Формули.png|ниеден|центар]]
Графичката интерпретација на законот на веројатностите на прекината случајна променлива е утврден со хистограмот на веројатностите<br />
<br />
ГрафичкатаЗначи,графичката интерпретација на законот на веројатностите на прекината случајна променлива е утврден со хистограмот на веројатностите<br />
<br />
<br />
* Збирот на веројатностите кои одговараат на сите вредности на случајната променлива мора да биде еднакво на 1, т.е. ∑ pi= 1
<br />
 
== Функција на распоред ==
Функција на распоред претставува кумулативна функција на законот (распоредот) на веројатностите на случајната променлива. функцијата на распоредот на распоредот на случајната променлива X се означува со F(x) и е дадена со веројатноста<br />
9

уредувања