Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

нема опис на уредувањето
Униформниот распоред може да биде дисконтинуиран (дискретен, прекинат) или континуиран (непрекинат).<ref>Statistical methods for quality improvement; second edition; Thomas R. Ryan; p.61</ref>
 
===Прекинат (дискретен, дисконтинуиран) униформен распоред ===
 
Ако анализираме едно множество A, кое се состои од вкупно n елементи (n е конечен број на различните вредности кои може да ги земе случајната променлива Х) и притоа веројатноста да се извлече еден од елементите е еднаква со веројатноста да се извлече било кој друг елемент од множеството, станува збор за дискретен униформен распоред. Со математичка формула едноставно може да се пресмета веројатноста да се добие некој од елементите во множеството А:<ref>Статистика за бизнис и економија – Д-р Славе Ристески, Д-р Драган Тевдовски; четврто издание; Скопје 2010</ref>
92

уредувања