Разлика помеѓу преработките на „Драган Богдановски“

 
=== Осудување и заробеништво ===
Богдановски за првпат ќе биде оквалификуван како противник на Југославија по состанокот со [[Владо Дапчевиќ]], еден од творците на Новата комунистичка партија на Југославија, формирана со поддршка од тогашниот [[СССР]]. Донесена е одлука за доведување на Драган Богдановски во Југославија и негово судење. Како раководител на ДООМ во [[1977]] г. Богдановски е киднапиран во Париз и доведен во Југославија. Него го киднапираат припадници на СДБ, во станот на друг член на ДООМ, и со дипломатско возило е пренесен во [[Љубљана]], а подоцна и во [[Скопје]]. Со врзани очи бива одведен во полициски објект во близина на [[Македонски Брод]] каде што е под истрага 18 месеци. Судскиот процес против него е организиран зад затворени врати, на кој процес е осуден на 13 години затвор,. одПомилуван кои издржува 11 годиние во затворот1988 [[Идризово]]година.
 
=== Години по заробеништвото ===
Анонимен корисник