Разлика помеѓу преработките на „Среќна Нова ’49“

Одземени 65 бајти ,  пред 7 години
 
== Содржина ==
 
{{Разоткривање}}
Основна тема е донесувањето на ''[[Резолуцијата на Информбирото]]'' и нејзиното неприфаќање во нашата општествена средина.
 
Всушност, тоа е сторија за двајца браќa: постариот, Драгослав Ковачевски ([[Мето Јовановски]]) кој како студент се враќа од [[Советскиот Сојуз]] за веднаш потоа да биде лажно обвинет и затворен, и неговиот помал брат Коста ([[Светозар Цветковиќ]]) кој го согледува неморалот на властите во СФРЈ и сака да живее свој живот, независен од сите други околу него. Шверцува пеницилин и заработува доволно пари:
{{cquote|... Го имам клучот кој ги отвара сите врати ...}}
Негов интерес е и Вера ([[Владица Милосављевиќ]]) млада, убава и привлечна девојка на постариот брат додека овој е во затвор, за која на крајот се открива дека била советска шпионка; кога за тоа ќе се дознае, таа се самоубива. Но, ривалската банда на Бугер ([[Петар Арсовски]]) полека ги "средува" работите во тогашното Скопско подземје и Коста во безизлезна ситуација се решава да ја напушти земјата и бега на запад. Никој дома нема да знае каде е заминалзаминат и што се случува со него. Истовремено, Драгослав се самоубива.
{{РазоткривањеКрај}}
 
== Локации ==
Анонимен корисник