Разлика помеѓу преработките на „Александар Турунџев“

нема опис на уредувањето
==Александар Турунџев==
 
'''Александар Турунџев''' е роден во [[1871]] година во село [[Горно Врбени]], [[Леринско]]. Во почетокот на своето револуционерно делување бил активен во ајдутска чета, а подоцна станал член и на Револуционерната организација.
Учествува во [[Илинденското востание]]. Кон крајот на [[1904]] година, доаѓа во селото [[Ајтос]] со својата чета. Предаден, фатен од турски војници и спроведен во битолскиот затвор. По една година затвор, на 29 август односно 11 септември [[1905]] година е обесен на битолскиот [[Ат-пазар]].