Разлика помеѓу преработките на „Леонард Ојлер“

Одземени 4 бајти ,  пред 7 години
→‎Математичка анализа: ситна поправка
(→‎Теорија на графови: ситна поправка)
(→‎Математичка анализа: ситна поправка)
:<math>e^{i \pi} +1 = 0 \ </math>
Оваа формула во книгата на Ричард Фејнман е наречена „најзначајна математичка формула“, бидејќи во еден израз со користење на операциите собирање, множење и степенување, наведени се 5 значајни константи: 0, 1, ''e'', ''i'' и π.<ref name="Feynman">-{Richard Feynman}-, -{''The Feynman Lectures on Physics: Volume I''}-, 1970, глава 22: Алгебра </ref>
Читателите на математичкото списание ''Математикал Интелиџенсер'' (-{''Mathematical Intelligencer''}-) во [[1988]] година, овој идентитет го прогласиле за ''најубавата математичка формула на сите времиња''.<ref name=MathInt>-{David Wells}-, -{''Are these the most beautiful?''}-, -{Mathematical Intelligencer}-, [[1990]], бр. 12, стр. 37-41<br />
-{David Wells}-, -{''Which is the most beautiful?''}-, -{Mathematical Intelligencer}-, 1988, бр. 10, стр. 30-31<br />
Видете уште: {{цитирана веб страница|url=http://www.maa.org/mathtourist/mathtourist_03_12_07.html |title=''The Mathematical Tourist'' |author=Ivars Peterson|publisher= |accessdate=19.06.2008}}</ref>