Разлика помеѓу преработките на „Леонард Ојлер“

Додадени 2 бајти ,  пред 7 години
→‎Теорија на графови: ситна поправка
(→‎Теорија на графови: ситна поправка)
(→‎Теорија на графови: ситна поправка)
 
Формулата, која ги поврзува бројот на темиња (''V''), рабови (''E'') и страни (''F'') на конвексен [[полиедар]],
 
<math>V-E+F=2</math>,
 
исто така, е заслуга на Ојлер.<ref>-{Peter R. Cromwell}-, -{''Polyhedra''}-, -{Cambridge University Press}-, [[Кембриџ]], [[1997]] стр. 189-190</ref>
Константата, која се јавува во наведената формула е позната како Ојлерова карактеристика на графовите или било кој друг објект и е во блиска врска со неговиот [[Род (математика)|род]].<ref>-{Alan Gibbons}-, -{''Algorithmic Graph Theory''}-, -{Cambridge University Press}-, [[Кембриџ]], [[1985]], стр. 72</ref> Изучувањето и генерализацијата на наведените формули кои ги истражувале и [[Огистен Луј Коши|Коши]]<ref name="Kosi">-{A.L. Cauchy}-, -{''Recherche sur les polyèdres—premier mémoire''}-, -{Journal de l'Ecole Polytechnique}-, [[1813]], бр. 9, стр. 66-86</ref> и [[Симон Антоан Жан Л'Улије|Л'Улије]],<ref name="Lhuillier">-{S.A.J. L'Huillier}-, -{''Mémoire sur la polyèdrométrie''}-, -{Annales de Mathématiques}-, 1861, бр. 3, стр. 169-189</ref> биле основа на [[топологија]]та.