Википедија:Бирократи: Разлика помеѓу преработките

с
Отстрането уредувањето на Filipovskaivana (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06
Нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на Filipovskaivana (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
{|align=right
|__БЕЗСОДРЖИНА__
|}
:''„ВП:БИР“ води овде. За „Википедија не е бирократија“, погл. [[ВП:БИРО]]''
{{кратенка|ВП:БИР|ВП:КРАТ|ВП:БКРАТ}}
 
'''Бирократите''' се корисници на Википедија со технички можности да:
'''Клајв В.Џ.Грејнџер'''
Од Википедија, слободната енциклопедија
(''Пренасочено од[[Kлајв В.Џ Грејнџер]]
 
* унапредуваат други корисници [[Википедија:Администратори|администратори]] или бирократи;
Господин ''''Клајв В.Џ.Грејнџер''''(Септември 4; 1934 - Maj 27, 2009)беше Британски [[економист]] кој предавал во Британија на [[Универзитетот во Нотингам]] и во Сад на [[Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего]]. Во 2003, Грејнџер освои [[Нобелова награда по економски науки]], заедно со неговиот соработник [[Роберт Ф. Енгл]], за откривање во анализата на временски серии на податоци, што фундаментално го промени начинот на кој економистите ги анализираат финансиските и макроекономските податоци.
* даваат и одземаат [[Википедија:Ботови|бот]]-статус на определени кориснички сметки; и
* [[Википедија:Промена на корисничко име|преименуваат]] кориснички сметки.
 
Бирократите ја немаат техничката способност да одземаат администраторски права од корисници или да доделуваат други нивоа на пристап (не можат да доделат oversight или checkuser права). Овие дејствија се извршуваат од [[m:Stewards|стјуарди]], мала мултијазична група која ги опслужува сите Викимедија проети. Додатни стјуарди се избираат секоја година; за повеќе информации видете [[m:Requests for permissions|Барања за дозвола]]. Промените во корисничките права на стјуардите се бележат на [[:Meta:Special:Log/rights]].
== Содржина ==
1.=== Биографија ===
1.1 ===== Ран живот =====
1.2 ==== Академски живот ====
2.=== Почести и награди ===
3.=== Публикации ===
4.=== Референции ===
 
==Моментални бирократи==
=== Биографија ===
''Белешка: Под „Белешки“, „Активен“ значи дека извршил преименување, унапредување или обележување во последните два месеци. „Неактивен“ значи дека ниту уредувале, ниту пак ги користеле нивните бирократски права во последните два месеци. „Уредил“ значи дека уредувал додека бил најавен како корисник, но не ги користел своите бирократски способности во последните два месеца. Последно ажурирање на21 мај 2009.''
{| class="sortable prettytable"
! Име !! Часовен појас !! Часови активен<br>(денови/часови) !! Е-пошта !! Претплатен на<br>поштенскиот список !! Белешки
|-
|{{бирократ|FlavrSavr}} || [[Средноевропско време|CET]] || кога-како ||[[Специјална:Пиши_е-пошта_на_корисникот/FlavrSavr|е-пошта]] || {{no|?}} || {{Да|активен}}
|-
|{{бирократ|Boyan}} ||[[Средноевропско време|CET]]|| кога-како ||[[Специјална:Пиши_е-пошта_на_корисникот/Boyan|е-пошта]] ||{{no|?}} || {{да|активен}}
|-
||{{бирократ|Misos}} ||[[Средноевропско време|CET]]|| кога-како ||[[Специјална:Пиши_е-пошта_на_корисникот/Misos|е-пошта]] || {{no|?}} || {{да|активен}}
|}
:''Поврзано: [[Специјална:СписокНаКорисници/bureaucrat|Специјални:Список на бирократи]]''
 
==Поранешни бирократи==
===== Ран живот =====
Клајв е роден во 1934 во Британија, во Свонси, јужен Велс, син на Едвард Грејнџер и Елвин Грејнџер. Следната година неговите родители се преселија во Линколн за време на втората Светска Војна. Грејнџер се пресели со неговата мајка во Кембриџ, каде тој одеше во локалното основно училиште. Средното образованије го запоцна во Кембриџ, но продолжи во Нотингам, каде неговата фамилија се пресели по војната. За време на школувањето Грејнџер покажа талент за математика, развивајќи интерес за применета математика. По завршувањето на средното образование Грејнџер се запиша на Универзитетот во Нотингам на економија и математика, но се пренасочил на целосна математика во втора година.
По дипломирањето во 1955 година, тој остана на Универзитетот во Нотингам за докторски студии во областа на статистиката, под менторство на Хари Пит.
Во 1956 на само 21 година, Грејнџер беше избран за помлад асистент по статистика на Универзитетот.
Бидејќи бил главно заинтересиран за применета статистика и економија, Грејнџер ја одбра како тема за неговата докторска теза '' Анализа на временски серии ''. Oбласт за која тој смета дека многу малку е обработена. Во 1959 се стекна со титулата доктор на науки со теза " Тестирање на нестационираност "
 
==Упатства==
==== Академски живот ====
Ова се упатствата за бирократи поврзани со бирократски дејства и процеси.
Следната академска година од 1959 - 60, Грејнџер ја помина во САД на Принцетон Универзитетот, со стипендија Xаркнес на Комонвелт фондацијата. Тој бил поканет во Принцетон од страна на Оскар Моргенстерн да учествува во неговиот економетриски истражувачки проект. Овде Грејнџер работел со Мичо Xатанака како асистент на Џон Туки на проектот и користеле фуриева анализа на економски податоци.
 
На крајот од годината во Принцетон, Грејнџер се ожени и отиде на меден месец на патување низ САД.
===Кандидатури за админи===
Во 1964 година Грејнџер и Хатанака ги објавија резултатите од нивното истражување во книгата " Спектрална анализа на економски временски серии ".
*Информирајте го корисникот за резултатот, без разлика дали кандидатурата била успешна или не.
Грејнџер исто така напиша во 1963 година статија со наслов Тиличен спектрален облик на економската варијабла, која беше објавена во 1966 во Економетрика и книгата и статијата се покажаа како влијателни во прифаќањето на новите методи.
 
Коплексните методи на Грејнџер овозможуваат формирање на економски модели кои го помагаат разбирањето на тоа како се развиваат трендовите со време, и како се развиваат врските помеѓу различните варијабли.
===Преименувања===
Грејнџер исто така стана реовен професор на Универзитетот во Нотингам.
#Проверете дека барањето на страницата [[Википедија:Барања за промена на корисничко име]] е легитимна.
Во трудот од 1969 во Економетрика, Грејнџер исто така го вовел неговиот концепт Грејнџерова Каузалност.
#Уверете се дека корисникот нема историја на злоупотреби и дека барањето е во најдобар интерес на проектот. Проверете ја страницата [[Википедија:Промена на корисничко име]] и пресудете сами.
По читањето на неиздадениот примерок од книгата за временски серии на Џорџ Бокс и Гвилим Џенкинс во 1968, Грејнџер се заинтересира за предвидување( веројатност ).
#Внесете го старото и новото име на [[Специјална:ПреименувајКорисник]]. Доколку ''Корисник:чџш'' го узурпира ''Корисник:абв'', преименувајте го ''абв'' во ''Корисник:абв (зафатено)'' за да се ослободи ''абв'' името за ''чџш''.
Следните неколку години работеше ма оваа тема со неговиот пост - докторанд Пол Њуболд и напишаа книга која стана стандардна литература за предвидување на временски серии ( издадена во 1977 година ). Со употреба на симулации, Грејнџер и Њуболд го напишаа познатиот труд од 1974 година за невистинита регресија, што доведе до реевалуација на претходната емпириска работа во економијата и економетриската метадологија.
#По преименувањето на ''Корисник:абв'' во ''Корисник:абв (зафатено)'', уверете се дека сите пренасочувања до ''Корисник:абв (зафатено)'' од ''Корисник:абв'' се избришани за страниците на ''чџш'' да можат да бидат префрлени.
Грејнџер еднаш рече: "Наставникот и кажа на мајка ми дека јас нема никогаш да станам успешен, што ја покажува тешкотијата на предвидување на долг временски период врз неадекватни податоци.
#Додајте го шаблонот {{шв|готово}} или {{шв|несработено}} на барањето.
Се на се, Грејнџер помина 22 години на Универзитетот во Нотингам. Во 2005, зградата во која се сместени економскиот и географскиот оддел беше приименувана во "Зграда на господин Клајв Грејнџер". во чест на неговите Нобелово постигнување.
 
Во 1974 година Грејнџер се пресели во САД на Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего.
===Означување на ботови===
Во 1975 тој учествуваше во комитетот Американското биро за Сензус предводено од Арнолд Зелнер, учествуваше во сезонски прилагодувања. На Калифорнискиот Универзитет Грејнџер го продолжи неговото истражување на временските серии, во блиска соработка со Роберт Енгл, кодобитникот на Нобеловата награда, Роселин Џокс, Тимо Терасвирта и други. Работејќи со Роберт Енгл го развил концептот за коинтеграција, претставен во заедничкиот труд во Економетрика во 1977; за кој беше награден со Нобеловата награда во 2003.
#Одете на [[Специјална:КорисничкиПрава|Раководење со кориснички права
Грејнџер бил одговорен за многу докторанди, меѓу кој бил и Марк Ватсон (косоветник заедно со Роберт Енгл).
Од Википедија]] и означете го ботот.
Во подоцните години Грејнџер го користеше методот за временски серии во анализа на податоци надвор од економијата. Така тој работеше на проект во врска со амазонската прашума и изгради модел за предвидување на уништување на шумите. Резултатите беа објавени во книгата од 2002 година. Грејнџер се пензионираше од Калифорнискиот Универзитет во 2003 како почесен професор.
#*Претходното дејство ги евидентира означувањата на ботовите одделно од другите промени на кориснички права
Грејнџер беше оженет со Патриша од 1960 до неговата смрт. Имале син, Марк Вилијам Џон и ќерка, Клер Аманда Џеин.
#*Одземањето на бот статусот може да се направи користејќи [[Специјална:КорисничкиПрава|Раководење со кориснички права]].
Грејнџер умре на 27 Мај 2009 година.
 
== Поврзано ==
*[[Специјална:Дневник/rights|Дневник на измени во кориснички права]]
*[[Специјална:Дневник/renameuser|Дневник на преименувања на корисници]]
*[[Специјална:Дневник/makebot|Историја на бот-статуси]]
*[[m:Stewards|Стјуарди]]: информација за корисници кои може да даваат и одземаат секакви кориснички права (вклучувајќи и администраторски права);
 
[[Категорија:Википедија:Бирократи|Бирократи]]
<!-- [[Category:Wikipedia user access levels]] на англиската ја има и оваа прекрасна категорија -->
 
[[ga:Vicipéid:Riarthóirí#Maorlathaigh]]
[[simple:Wikipedia:Administrators#Bureaucrat]]
[[ss:Wikipedia:Administrators#Bureaucrats]]