Разлика помеѓу преработките на „Брегова ластовичка“

Одземени 1.519 бајти ,  пред 8 години
поправки, дополнување
(поправки, дополнување)
{{превод}}
{{Taxobox
| name = Брегова ластовичка
| image = Riparia riparia -Markinch, Fife, Scotland -flying-8-4c.jpg
| image_width = 300px
| image_caption = FlyingВо in Scotlandлет
| status = LC
| status_system = IUCN3.1
| status_ref = <ref>{{IUCN|id=106007105 |title=''Riparia riparia'' | assessors=[[BirdLife International]] |version=2012.1 |year=2012 |accessdate=16 July 2012}}</ref>
| regnum = [[Животни]]ia
| phylum = [[Хордати]]
| classis = [[Птици]]
| ordo = [[Врапчевидни]]
| familia = [[Swallow|HirundinidaeЛастовици]]
| genus = ''[[Riparia]]''
| species = '''''R. riparia'''''
}}
 
'''Бреговата ластовичка''' (''Riparia riparia'') е [[птица преселница]], [[врапчевидна]] [[птица]] во фимилијата на [[ластовици]] . Има широк[[биолошки досег]] во лето,ја опфаќа цела [[Европа]] и [[Средоземно морските]] држави, дел од серверна [[Азија]] и исто така [[Серверна Америка]].Во зима, на источна и јужна [[Африка]], [[Јужна Америка]] и [[Северна Азија]]. Позната е како '''Bank Swallow''' во северна Америка, и како '''Collared Sand Martin''' во Јужна Азија, и понекогаш како '''Европска Брегова Ластовичка'''.
 
'''Бреговата ластовичка''' (''Riparia riparia'') е [[птица преселница]], [[врапчевидна]]од фимилијата [[птицаластовици]] од во фимилијатаредот на [[ластовициврапчевидни]] те. ИмаШироко широк[[биолошкие досег]]распространета во лето, ја опфаќа цела [[Европа]] и [[Средоземно морските]]средоземноморските држави, дел од серверна [[Азија]] и, исто така, [[СервернаСеверна Америка]]. Во зима, натаа се сели во источна и јужна [[Африка]], [[Јужна Америка]] и [[Севернајужна Азија]]. Позната е како '''Bank Swallow''' во северна Америка, и како '''Collared Sand Martin''' во Јужна Азија, и понекогаш како '''Европска Брегова Ластовичка'''.
==Опис,систематика и таксономија==
Ја има и во [[Македонија]].
[[File:Digesvale.jpg|thumb|left|Покажувајќи црн појас на градите]]
[[File:Riparia Riparia-2006-Ejdzej-1.jpg|thumb|left|Adult at nest site, [[Dziwnówek]] ([[Полска]])]]
Бреговата ластовичка е долга 12&nbsp;cm и е кафеава од горе, бела од доле со кафеав појас на градите; клунот е црн и со кафеави нозе.Младите имаат [[црвенкасти]] делови од пердуви со граница до секундарните пердуви.
 
==Опис==
Има кафеав грб, бел врат, мал брз отсечен лет кој ги изделува од сличните ластовички, како што е [[Градска ластовичка]] (''Delichon urbicum''), the [[Карпеста ластовичка]] (''Petrochelidon pyrrhonota'') или други видови од''[[Riparia]]''. Само [[Banded Martin]] (''R. cincta'') од [[Сахара]] е слична, но Бреговата ластовичка се појавува само во зима.
 
[[File:Riparia Riparia-2006-Ejdzej-1.jpg|thumb|left|AdultВозрасна atединка nestкрај site, [[Dziwnówek]] ([[Полска]])гнездото]]
The '''Pale Martin''' is the [[subspecies]] ''diluta'' of northern [[India]] and southeastern [[China]] is sometimes split as a separate species '''''Riparia diluta'''''. It has paler grey-brown upperparts and a less distinct breast band. It winters in [[Pakistan]] and southern India.<ref>Turner & Rose (1989)</ref>
Бреговата ластовичка е долга 13-14 cm, распонот на крилјата е 28 cm и тежи околу 14 грама. Таа е кафеаво сивкаста од горе, бела од долу со кафеав појас на градите; и нејзините бои не се толку контрастни како кај другите ластовици. Клунот е црн и има кафеави нозе. Младите имаат црвенкасти делови на пердувите.
Опашката ѝ е релативно мала, со послабо изразен облик на вила.
Нема изразен полов диморфизам (не се разликуваат машките од женските единки).
ИмаНејзиниот кафеав грб, белбелиот врат, мали краткиот и брз отсечен лет кој ги изделува од сличните ластовички, како што е [[Градска ластовичка|градската ластовичка]] (''Delichon urbicum''), the [[Карпеста ластовичка|карпестата ластовичка]] (''Petrochelidon pyrrhonota'') илии другиод другите видови од''[[Riparia]]''ластовици. Само [[Bandedвидот Martin]] (''R. cincta'') од [[Сахара]] е слична, но Бреговатабреговата ластовичка таму се појавува само во зима, па затоа повторно лесно се распознава.
 
Бреговата ластовичка пее [[птичја песна]] континуирано когадодека птиците се на крилолета, ино стануваполугласно разговорносе полугласнослуша одкако тиекога се населилесимнува вона корењатаземја. АлармотЗвуците за тревога есе слушнатслушаат кога ќе помине некоја птица грабливка како [[сокол]], [[врана]] или други сомнителни [[предатори]] потребнаи тогаш епреземаат комбинираната акција за да го избркаат предаторот.
 
==Однесување==
Овие видови беа прво опишани од [[Carl Linnaeus|Linnaeus]]во неговиот во ''Systema naturae'' во 1758, и првично е именувани како ''Hirundo riparia''; описот го сочинува од едноставното ''H[irundo] cinerea, gula abdomineque albis''&mdash;"an пепеласто-сива ластовица со бел врат и стомак "&mdash;and the [[type locality (biology)|type locality]] беше ендоставно даден како "Европа". The [[specific name (zoology)|specific name]] means "of the riverbank"; it is derived from the [[Latin]] ''ripa'' "riverbank".<ref>Linnaeus (1758)</ref>
[[File:Sand-Martin.jpg|thumb|left|Гнезда на колонија ластовички]]
Бреговата ластовичка живее во јата, на места што се богати со летачки инсекти, како слатководни езера, реки, мочуришта.<ref>Linnaeus (1758), Accordi & Barcellos (2006)</ref> Се храни со ситни летечки инсекти како: комарци, мушички, водни коњчиња и сл. Многу вешто ги лови во лет.
Бреговите ластовички први стигнуваат во своите живеалишта од зимувањето на југ (пред сите други ластовици), уште на крајот од март, но исто така, рано заминуваат - до крајот на септември.
 
===Гнездење===
==Ecology==
[[File:SandRiparia riparia-Martinnest.jpg|thumb|leftright|ActiveГнездо breedingсо colonyјајца]]
Linnaeus already remarked on this species' breeding habits: ''Habitat in Europae collibus arenosis abruptis, foramine serpentino'' &ndash; "it lives in Europe, in winding holes in sheer sandy hills". It is generally found near larger bodies of water, such as [[river]]s, [[lake]]s or even the [[ocean]], throughout the year.<ref>Linnaeus (1758), Accordi & Barcellos (2006)</ref>
 
Бреговата ластовичка живее во големи колонии и таму ги прави гнездата. Од десетици до многу стотици парови гнездат многу блиску едни до други, зависно од просторот што им е на располагање. Гнездата ги прават на вертикални земјени брегови од реки, избирајќи поровка и мека земја. Нејзиното име всушност потекнува од таму. Гнездото претставува хоризонтална дупка во вертикален земјен ѕид, со отвор од 6 до 8 cm и должина до 1,5 m. Го копаат наизменично и мажјакот и женката со своите нозе. На крајот од дупката се наоѓа комората која е малку проширена и каде го сместуваат гнездото во кое ставаат сламки, мов, сува трева и пердувчиња. Несат 2 - 5 бели јајца. Родителите наизменично ги лежат јајцата во период од 13 до 15 дена. Родителите пилињата ги хранат со инсекти, и по 3 недели, младенчињата го напуштаат гнездото. За разлика од другите ластовици, бреговите ластовички најчесто имаат само едно легло годишно. Тие се моногамни птици.
The Sand Martin appears on its breeding grounds as the first of its family, starting towards the end of March, just in advance of the [[Barn Swallow]]. In northern [[Ohio]], they arrive in numbers by mid-April, about 10 days earlier than they did 100 years ago.<ref>Henninger (1906), OOS (2004)</ref> At first, they flit over the larger bodies of water alone, in search of early flies. Later parties accompany other swallow species, but for a time, varying according to weather, the birds remain at these large waters and do not visit their nesting haunts. The Sand Martin departs early, at any rate from its more northerly haunts. In August, the gatherings at the nightly roost increase enormously, though the advent and departure of passage birds causes great irregularity in numbers. They are essentially gone from their breeding range by the end of September.
[[File:Riparia riparia-nest.jpg|thumb|right|Nest with egg]]
 
==Фусноти==
The food consists of small insects, mostly [[gnat]]s and other flies whose early stages are [[Aquatic animal|aquatic]].
 
The Sand Martin is [[Bird colony|sociable in its nesting habits]]; from a dozen to many hundred pairs will nest close together, according to available space. The [[bird nest|nests]] are at the end of tunnels of from a few inches to three or four feet in length, bored in sand or [[gravel]]. The actual nest is a litter of straw and feathers in a chamber at the end of the burrow; it soon becomes a hotbed of parasites. Four or five white [[bird egg|eggs]] are laid about mid-late May, and a second brood is usual in all but the most northernly breeding sites.
 
This is not a rare bird, and it is classified as a species of [[Least Concern]] by the [[International Union for Conservation of Nature|IUCN]].<ref>BLI (2008)</ref> It does have some local protections, as certain populations have declined or face threats from habitat loss and fragmentation. They are considered threatened in California, where populations exist in the [[Sacramento Valley]]<ref> Garrison, B. A. 1998. Bank Swallow (Riparia riparia). In The Riparian Bird Conservation Plan: a strategy for reversing the decline of riparian-associated birds in California. California Partners in Flight. http://www.prbo.org/calpif/htmldocs/riparian_v-2.html</ref> and at two coastal sites, [[Ano Nuevo State Park|Ano Nuevo]] and [[Fort Funston]]<ref> http://www.parksconservancy.org/about/newsletters/park-e-ventures/2012/04-ggro.html</ref>
 
==Footnotes==
{{reflist}}
 
==ReferencesНаводи==
* [[Carl Linnaeus|Linnaeus, Carl]] (1758): 101.4. ''Hirundo riparia. In: Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis'' (10th ed., vol. 1): 192. Laurentius Salvius, Holmius (= Stockholm). [http://gdz-srv1.sub.uni-goettingen.de:8080/contentserver/contentserver?command=docconvert&docid=D265100&pdf.x=19&pdf.y=8 PDF fulltext]
* Turner, Angela & Rose, Chris (1989): ''Swallows and martins: an identification guide and handbook''. Houghton Mifflin. <small>ISBN 0-395-51174-7</small>
 
==Надворешни врски==
== External links ==
{{commons|Riparia riparia}}
{{Wikispecies|Riparia riparia}}
*[http://talkaboutwildlife.ca/profile/?s=211 Bank Swallow], Talk about Wildlife
 
[[Категорија:Птици]]
{{Hirundinidae}}
[[Категорија:Птици во Македонија]]
[[Категорија:Ластовици]]
[[Категорија:Врапчевидни]]
 
[[Categoryen:RipariaSand Martin]]
{{СКЗЦ}}
[[Category:Swallows]]
[[Category:Birds of Europe]]
[[Category:Birds of Africa]]
[[Category:Birds of Asia]]
[[Category:Birds of Bangladesh]]
[[Category:Birds of the United States|Swallow, Bank]]
[[Category:Birds of Puerto Rico]]
[[Category:Birds of Canada|Swallow, Bank]]
[[Category:Animals described in 1758]]
[[Category:Native birds of Alaska|Swallow, Bank]]
[[Category:Birds of North America|Swallow, Bank]]
[[Category:North American migratory birds|Swallow, Bank]]
[[Category:Western North American migratory birds|Swallow, Bank]]
[[Category:Migratory birds (Western hemisphere)|Swallow, Bank]]
[[Category:Birds of Western Sahara]]
[[Category:Birds of Cameroon]]