Разлика помеѓу преработките на „Јосиф Даскалов“

Додадени 615 бајти ,  пред 8 години
 
{{Цитатник|''Од интелигентните луѓе најтрагично заврши учителот Јосиф Даскалов, кратовски раководител. Најбезочно измачуван, горен со вжештено железо во устата и анусот, Даскалов се решава на еден безумни дрзок потфат: го одведува мачителот на една скалеста стрмнина, божем да му покаже каде е складирано оружјето и се фрла оттаму в бездна. Даскалов се обидел да го повлече со себе и Турчинот што го придружувал, ама не успеал: сам се струполил во бездната, но за чудо, останал жив...'' <ref>Силянов, Христо. Освободителните борби на Македония, София, 1933, стр. 77.</ref>}}
 
Бил осуден на 6 години и бил заточен на островот Родос. Во август 1902 година бил ослободен. Подоцна бил испратен во [[Бодрум Кале|Подрум Кале]], а таму во 1909 година бил отруен <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 43.</ref>.
 
== Извори ==
<references/>