Разлика помеѓу преработките на „Сферно огледало“

Додадени 632 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:UserRedCoat.JPG|мини|десно|Одраз во [[лампион]], кој може да се смета за испакнато огледало]]
[[Огледало]] кое е дел од [[површина]] на [[сфера]] се нарекува '''сферно''' или ''закривено'' огледало.
[[Податотека:Испакнато огледало.svg|мини|десно|Приказ на испакнато огледало со неговото жариште, жаришно растојание, центар на закривеност и главна оска.]]
'''Сферно''' или '''закривено огледало''' е [[Огледалоогледало]] кое е дел од [[површина]] на [[сфера]] се нарекува '''сферно''' или ''закривено'' огледало.
 
Кога огледалната површина е вдлабната, сферното огледало се нарекува „'''вдлабнато'''“ (конкавно), а кога е испакнатата, огледалото ќе биде „'''испакнато'''“ (конвексно).
 
[[Центар на закривеност|Центарот на кривинатазакривеност]] ''О'', е [[центар]] на сферата чиј дел е огледалото и се нарекува [[оптички центар]]. Точката Т, што се наоѓа на средината е [[теме]] на огледалото. [[Права]]та што поминува низ центарот и темето е [[главна оптичка оска]].
 
== Добивање на ликови во огледала ==
* зрак кој паѓа во темето на огледалото под агол алфа спрема оптичката оска, се одбива на другата страна на оптичката оска под ист агол. (в).
 
Врската меќу растојаниетo ''p'', од предметот ''AB'', до темето ''T'', нормалното растојание l, на ликот ''A1B1'' од темето и [[жаришно растојание]] f, се изразува со равенката: <math>1/f = 1/p + 1/l</math>
 
Ликот добиен во конвексноиспакнато огледало, независно од растојанието на предметот од темето, е намален, исправен и нереален.
 
== Примена на сферните огледала ==
 
Вдлабнатите сферни огледала наоѓаат широка практична примена. Тие се составни делови на многу оптички уреди. Бидејќи со нив може да се менува меѓусебниот однос на светлинските зраци, тие се користат кај рефлекторите[[рефлектор]]ите, фаровите на автомобилите, локомотивите, џебните ламби и др. Кај нив светлинскиот извор се поставува во жариштето на вдлабнатото сферно огледало. По одбивањето од сферното огледало, зраците даваат паралелен сноп светлина.
 
Сонцето дава голема светлинска енергија. Кога ќе се распоредат неколку големи вдлабнати огледала, така што жариштата да им се поклопуваат, тогаш во жариштето се добива многу висока температура на која можат да се топат метали. Тоа е сончева печка.
 
Испакнатите сферни огледала имаат помала примена. Во нив, на мала површина можат да се видат повеќе предмети. Затоа се користат на [[ретровизор]]и кај автомобилите, автобусите и др., каде возачите преку нив можат да гледаат што се случува зад нив или од страна на возилото.
 
== Поврзано ==