Разлика помеѓу преработките на „Сферно огледало“

с
(Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.91.237) и вратена ревизијата 1982298 на 95.86.7.103)
 
За конструирање на [[лик|ликови]] кај сферните огледала по [[геометрија|геометриски]] пат, се користат најмалку два од карактеристичните [[зрак|зраци]]:
* [[Зрак]] кој поминува низ [[|центар|центарот]] на [[огледало|огледалото]] во правецот на [[радиус|радиусот]], кој по одбивањето се враќа по истиот пат; (а).
* [[Зрак]] кој тргнува од [[предмет|предметот]], паралелен со [[оптичката оска]], и по одбивањето поминува низ [[фокус|фокусот]] и обратно, [[зрак|зракот]] што минува низ [[фокус|фокусот]] по одбивањето е паралелен со оската; (б).
* [[Зрак]] кој паѓа во темето на [[огледало|огледалото]] под агол алфа спрема оптичката оска, се одбива на другата страна на оптичката оска под ист агол. (в).