Разлика помеѓу преработките на „Исправи се, Делфина“

нема опис на уредувањето
}}
 
'''''Исправи се, Делфина''''' е [[Историја на македонскиот филм|македонски]] [[филм]] од [[1977]] година на [[режисер]]от [[Александар Ѓурчинов]], работен по негово сопствено [[сценарио]]. Во главните улоги се јавуваат [[Столе Аранѓеловиќ]], [[Неда Арнериќ]], [[Дарко Дамески]], [[Слободан Димитриевиќ]] и [[Диме Илиев]]. Филмот е инспириран од вистински настан - препливувањето на каналот [[Ла Манш]] од страна на [[Македонија|македонската]] [[маратон]]камаратонска пливачка [[Атина Бојаџи]]<ref name="VEST"/><ref name="Margina">{{цитирана веб страница|url=http://www.templum.com.mk/margina/sodrzina/margina65/yu-leksikon.htm|author=Игор Тошевски и Иван Додовски|title= Лексикон на Ју-Митологијата: Избор (Бојаџи, Атина)|publisher=[http://www.templum.com.mk/margina/index.htm Списание ''Маргина'']|accessdate=2008-09-15}}</ref>. Самата Бојаџи која со прекар [[Охрид|Охридскиот]] [[делфин]] (од таму и името на главниот јунак во филмот) е еден од соработниците на филмот<ref name="MIFC">{{цитирана веб страница|url=http://www.maccinema.com/filmovi_detali.asp?IDMAKFILM=80|title=Исправи се, Делфина|publisher=Македонски Информациски Филмски Центар|accessdate=2008-09-15}}</ref>, а и се појавува во една сцена од него - при излегувањето од водата од [[Ла Манш]]<ref name="VEST">{{цитирана веб страница|url=http://www.vest.com.mk/default.asp?id=10670&idg=1&idb=292&rubrika=%40ivot|author=М. Џаровска|title=
"Делфина" се уште стои исправено: Атина Бојаџи|publisher=[[Вест (дневен весник)|Вест]]|accessdate=2008-09-15}}</ref>.
 
Анонимен корисник