Монте Карло (филм): Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
{{без извори}}
{{внимание}}
{{викифицирање}}
{{Infobox film
| name = Монте Карло
Ред 21 ⟶ 18:
| country = Соединетите Американски Држави
| language = Англиски/Француски
| budget = 20 милиони долари<ref>{{cite news|url=http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2011/06/movie-projector-transformers-will-detonate-holiday-boxoffice.html|title=Movie Projector: 'Transformers' will detonate competition at holiday box office|last=Kaufman|first=Amy|last2=Fritz|first2=Ben|work=Los Angeles Times|publisher=Tribune Company|date=2011-06-30|accessdate=2011-07-2}}</ref>
| budget = 20 милиони долари
| gross = 43 милиони долари<ref>{{cite web|title=Monte Carlo (2011) – Box Office Mojo|url=http://boxofficemojo.com/movies/?id=montecarlo.htm|publisher=Box Office Mojo|accessdate=February 22, 2013}}</ref>
}}
 
Ред 29 ⟶ 26:
 
== Содржина ==
Грејс Бенет е ученичка во едно средно училиште во [[Тексас]], којашто работи како келнерка со својата најдобра другарка Ема Перкинс за да соберат пари за патувањето во [[Париз]] после матурирањето. Очувот на Грејс, ѝ плаќа на нејзината полусестра Мег Кели за да ги придружува во патувањето, и покрај тоа што дечкото на Ема, Овен ѝ предлага брак за да ја убеди да остане. Откако не успеаа да го стигнат својот туристички водич, трите девојки се засолнуваат од дождот во [[Париз]] во еден луксузен хотел. Таму, персоналот во хотелот и папараците ја помешуваат Грејс со славната британска наследничка Корделија Винтроп-Скот, близначката на Грејс којашто повеќе сака да си замине отколку да остане и да присуствува на аукција за Романска добротворна организација, на којашто таа го донира скапиот ѓердан од ''„Bulgari“''. Американките ја поминуваат ноќта во апартманот на Корделија и следниот ден, слетуваат во [[Монте Карло]] со нејзиниот багаж.
Во Монте Карло, девојките се среќаваат со Тео Марчанд, синот на филантропот којшто ја пречекува Корделија. На Тео не му се допаѓа размазениот карактер на Корделија, но тој ги придружува на еден бал, каде што Грејс успешно ја одигрува улогата на Корделија пред нејзината тетка Алисија, а Ема танцува со еден принц.
 
Во [[Монте Карло]], девојките се среќаваат со Тео Марчанд, синот на филантропот[[филантроп]]от којшто ја пречекува Корделија. На Тео не му се допаѓа размазениот карактер на Корделија, но тој ги придружува на еден бал, каде што Грејс успешно ја одигрува улогата на Корделија пред нејзината тетка Алисија, а Ема танцува со еден принц.
Мег се поврзува со Рилеј, австралиски планинар, којшто за кратко време го запознава во Париз. Тие открија дека имаат многу заеднички нешта и поминуваат некое време заедно, пред таа да замине за Италија. Алисија го открива лажното претставување бидејќи Грејс не знае да игра поло. Таа верува дека нејзината размазена внука ангажирала девојка која си личи на неа за да ја замени додека таа се забавува, но не сака да ја прекине аукцијата на добротворната организација, па затоа ѝ се заканува на Грејс успешно да продолжи со лажното претставување или да ја уапсат. Пријатниот карактер на Корделија го привлекува Тео, а принцот на Ема ја поканува на забава на јахта. Ема за кратко го носи ѓерданот на Корделија пред да ѝ го даде на Мег за да го чува безбедно. На забавата на јахта таа не може да ја поднесе дрскоста на принцот кон слугите и си заминува.
 
Мег се поврзува со Рилеј, австралиски планинар, којшто за кратко време го запознава во [[Париз]]. Тие открија дека имаат многу заеднички нешта и поминуваат некое време заедно, пред таа да замине за [[Италија]]. Алисија го открива лажното претставување бидејќи Грејс не знае да игра [[поло]]. Таа верува дека нејзината размазена внука ангажирала девојка која си личи на неа за да ја замени додека таа се забавува, но не сака да ја прекине аукцијата на добротворната организација, па затоа ѝ се заканува на Грејс успешно да продолжи со лажното претставување или да ја уапсат. Пријатниот карактер на Корделија го привлекува Тео, а принцот на Ема ја поканува на забава на јахта. Ема за кратко го носи ѓерданот на Корделија пред да ѝ го даде на Мег за да го чува безбедно. На забавата на јахта таа не може да ја поднесе дрскоста на принцот кон слугите и си заминува.
Корделија пристига во Монте Карло, во исто време со Овен, којшто се надева дека ќе се смири со Ема. Откако Овен ќе ја помеша Корделија со Грејс, Корделија го открива лажното претставување. Таа дознава дека го нема ѓерданот бидејќи Мег заборавила да го земе од ранецот на Рилеј пред тој да замине за Франција и ја повикува полицијата. Девојките не успеваат да ја смират бесната Корделија. Иако Рилеј дознава и го враќа ѓерданот, Корделија се заканува дека ќе го повлече ѓерданот од аукцијата. Девојките, за да го спречат ова, ја врзуваат Корделија за да може Грејс повторно да се претстави како неа. Корделија бега и ја разоткрива измамата на Грејс за време на аукцијата. Таа бара да ја уапсат. Но бидејќи Грејс е искрена и јавно ќе признае сè, Алисија нуди 6 милиони евра за ѓерданот, за да ја спаси. На крајот на филмот, Мег го придружува Рилеј во неговото патување низ светот, Ема и Овен се селат во својот дом во Тексас, а Тео Марчанд и Грејс повторно се среќаваат во Романската добротворна организација.
 
Корделија пристига во [[Монте Карло]], во исто време со Овен, којшто се надева дека ќе се смири со Ема. Откако Овен ќе ја помеша Корделија со Грејс, Корделија го открива лажното претставување. Таа дознава дека го нема ѓерданот бидејќи Мег заборавила да го земе од ранецот на Рилеј пред тој да замине за [[Франција]] и ја повикува полицијата. Девојките не успеваат да ја смират бесната Корделија. Иако Рилеј дознава и го враќа ѓерданот, Корделија се заканува дека ќе го повлече ѓерданот од аукцијата. Девојките, за да го спречат ова, ја врзуваат Корделија за да може Грејс повторно да се претстави како неа. Корделија бега и ја разоткрива измамата на Грејс за време на аукцијата. Таа бара да ја уапсат. Но бидејќи Грејс е искрена и јавно ќе признае сè, Алисија нуди 6 милиони евра за ѓерданот, за да ја спаси. На крајот на филмот, Мег го придружува Рилеј во неговото патување низ светот, Ема и Овен се селат во својот дом во [[Тексас]], а Тео Марчанд и Грејс повторно се среќаваат во Романската добротворна организација.
 
== Продукција ==
Ред 45 ⟶ 43:
== Прифатеност ==
Филмот „Монте Карло“ доби негативни критики од критичарите. ''„[[Rotten Tomatoes]]“'' соопштува дека 38% од 88 критики биле позитивни, како и 43 „метапоени“ на ''„Metacritic“''. Бен Сачс од весникот ''„Chicago Reader“'' изјави дека „филмот постигнува изненадувачки опсег од емоционални фиоритури, вклучувајќи неколку моменти на вистинско жалење, а завршува со дискретна морална лекција за вредноста на самопочитта над општествениот статус“. Сенди Чен од ''„Common Sense Media“'' вели дека филмот е „бесмислен“.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* {{IMDb title|1067774|Monte Carlo}}
* {{rotten-tomatoes|monte_carlo_2011|Monte Carlo}}
* {{mojo title|montecarlo|Monte Carlo}}
* {{metacritic film|monte-carlo|Monte Carlo}}