Разлика помеѓу преработките на „Шведски јазик“

Додадени 74 бајти ,  пред 8 години
 
== Статус==
Шведскиот е официјално главен јазик во Шведска.<ref>{{cite web|url=http://www.sprakforsvaret.se/sf/fileadmin/PDF/spraklagen_200509.pdf|title=Språklagen|date=2009-07-01|work=Språkförsvaret|language=Swedish|accessdate=2009-07-15}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.thelocal.se/20404/20090701/|title=Swedish becomes official 'main language'|last=Landes|first=David|date=2009-07-01|work=The Local|publisher=thelocal.se|accessdate=2009-07-15}}</ref> Јазикот долго време се употребувал во локалната и државна власт, како и во образованието, но сè уште тој не ебил прогласен со закон како официјален јазик во државата до 2009 година.
 
Шведскиот е официјален јазик во [[Оланд]] во Финска. Јазикот е исто така официјален на целата територија на Финска, покрај финскиот. Шведскиот е исто така официјален јазик во [[Европска Унија|Европската Унија]] и работен јазик во [[Нордиски совет|Нордискиот совет]].
 
==Дијалекти==