Разлика помеѓу преработките на „Шведски јазик“

Додадени 558 бајти ,  пред 7 години
 
Поради големата сличност меѓу континенталните скандинавски јазици, тие може да се сметаат за дијалекти на еден заеднички скандинавски јазик. Сепак, поради големото ривалство меѓу Данска и Шведска, вклучително и серија војни во 16 и 17 век, во 19 и 20 век се пројавиле националистичките идеи и со тоа јазиците се стекнале со различни правописни норми, вклучително и речници, граматики и регулаторни тела. Јазичарите понекогаш тврдат дека данскиот, норвешкиот и шведскиот сочинуваат [[дијалектен континум]] на еден (скандинавски) јазик.<ref name="crystal">{{Harvnb|Crystal|loc=''Scandinavian''}}</ref>
 
==Дијалекти==
Според традиционалната поделба на шведската дијалектологија, јазикот е составен од шест големи дијалектни групи::<ref>Leinonen (2011)</ref>
 
*[[норландски дијалекти]]
*[[источношведски дијалекти]] - во Финска
*[[свејски дијалекти]]
*[[готландски дијалекти]]
*[[јетландски дијалекти]]
*[[јужношведски дијалекти]]
 
==Правопис ==