Разлика помеѓу преработките на „Шведски јазик“

Додадени 1.538 бајти ,  пред 7 години
 
Шведската азбука има 29 букви, од кои 26 се стандардни латинични букви, а три се со наредни знаци: ''[[Å|Å''/''å]]'', ''[[Ä|Ä''/''ä]]'', и ''[[Ö|Ö''/''ö]]''. Овие букви биле создадени во 16 век. До 2006 година буквата ''w'' се сметала за варијанта на ''v'', која се користи само за странски зборови и имиња. Во јазикот понекогаш се корости и буквата e со надреден знак ([[é]]) за означување на акцентот кај некои зборови. Покрај неа, во јазикот се користи и буквата a со надреден знак ([[à]]). Германската ''[[ü]]'' се смета за варијанта на ''[[y]]'' и понекогаш се пишува кај некои странски имиња. Невообичаено е за шведскиот да се заменуваат буквите со надредни знаци со останати букви, каква што е праксата во германскиот да се пишува ''oe'' наместо ''ö'' на пример.
 
== Фонологија ==
Шведските дијалекти имаат 17 или 18 самогласки, 9 долги и 9 кратки. Покрај нив, во јазикот има и 18 согласки. Јазикот има два тона, што му ја дава карактеристичната звучност на јазикот
 
;Самогласки
[[File:Swedish monophthongs chart.svg|thumb|лево|Самогласките во шведскиот јазик. Од {{Harvcoltxt|Engstrand|1999|p=140}}.]]
{{Clear}}
;Согласки
{| class="wikitable"
|
! colspan="2" | билабијални
! colspan="2" | лабиодентални
! colspan="3" | забни
!алвеоларни
! colspan="2" | палатални
! colspan="2" |веларни
!глотални
|- align=center
!експлозивни
| {{IPA|p}}
| rowspan="2" | {{IPA|b}}
| colspan="2" |
| {{IPA|t}}
| rowspan="2" | {{IPA|d}}
|
|
| colspan="2" |
| {{IPA|k}}
| rowspan="2" | {{IPA|ɡ}}
|
|- align=center
!апроксимантни
|
|
| rowspan="2" | {{IPA|v}}
|
| {{IPA|l}}
| rowspan="3" | {{IPA|r}}
|
| rowspan="2" | {{IPA|j}}
|
| {{IPA|h}}
|- align=center
!фрикативни
| colspan="2" |
| {{IPA|f}}
| colspan="3" | {{IPA|s}}
| {{IPA|ɕ}}
| colspan="2" | {{IPA|ɧ}}
|
|- align=center
!вевни
| colspan="2" |
| colspan="2" |
| colspan="3" |
| colspan="2" |
| colspan="2" |
|
|- align=center
!носни
| colspan="2" | {{IPA|m}}
| colspan="2" |
| colspan="3" | {{IPA|n}}
|
| colspan="2" |
| colspan="2" | {{IPA|ŋ}}
|
|}
 
==Примери==