Разлика помеѓу преработките на „Шведски јазик“

Додадени 430 бајти ,  пред 7 години
 
Шведската азбука има 29 букви, од кои 26 се стандардни латинични букви, а три се со наредни знаци: ''[[Å|Å''/''å]]'', ''[[Ä|Ä''/''ä]]'', и ''[[Ö|Ö''/''ö]]''. Овие букви биле создадени во 16 век. До 2006 година буквата ''w'' се сметала за варијанта на ''v'', која се користи само за странски зборови и имиња. Во јазикот понекогаш се корости и буквата e со надреден знак ([[é]]) за означување на акцентот кај некои зборови. Покрај неа, во јазикот се користи и буквата a со надреден знак ([[à]]). Германската ''[[ü]]'' се смета за варијанта на ''[[y]]'' и понекогаш се пишува кај некои странски имиња. Невообичаено е за шведскиот да се заменуваат буквите со надредни знаци со останати букви, каква што е праксата во германскиот да се пишува ''oe'' наместо ''ö'' на пример.
 
==Примери==
;[[Оче наш]] на шведски
<poem>
Vår fader som är i Himmelen.
Helgat varde Ditt namn.
Tillkomme Ditt Rike.
Ske Din vilja, såsom i Himmelen
så ock på Jorden.
Vårt dagliga bröd giv oss idag
Och förlåt oss våra skulder
såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro
och inled oss icke i frestelse
utan fräls oss ifrån ondo.
Ty Riket är Ditt och Makten och Härligheten
i Evighet.
</poem>
 
==Наводи==