Разлика помеѓу преработките на „Ислам“

Одземени 55 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Само 18% од [[муслиман|муслиманите]] во светот живеат во [[арапски свет|арапскиот свет]]; 20% се наоѓаат цо Субсахарска Африка, околу 30% во [[Јужна Азија|јужноазиските региони]] како [[Пакистан]], [[Индија]] and [[Бангладеш]] и [[Индонезија]]. Исто така постојат значителни муслимански заедници во [[Кина]], [[Европа]], [[Америка]], [[Централна Азија]] и [[Русија]].
 
[[Франција]] го има најголемиот процент на муслиманско население во Европа, со 6 милиони муслимани (10% од вкупното население) [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/fr.html#People]). [[Албанија]] има пропорцијално најбројно муслиманско население во Европа (70%), иако оваа бројка е само проценка (вид.видете [[Исламот во Албанија]]).
Бројот на муслимани во [[Северна Америка]] е проценет на меѓу 1,.8 и 7 милиони. Во [[Македонија]] има околу 33,.3% муслиманиМуслимани од вкупното население од 2.,050.,554 жители.<ref>([https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/print/mk.html Македонија] - [[Светска книгаизвор на факти]] ([[ЦИА]информации]) {{en}}</ref>
 
== Симболи на исламот ==