Разлика помеѓу преработките на „Жолта чапја“

Одземени 36 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
(нова страница)
 
 
'''Жолтата чапја''' (''Ardeola ralloides'') потекнува од [[Стар свет|стариот свет]] и гнезди во јужна Европа и Средниот Исток.
 
Ја има и во [[Македонија]].
 
==Опис==
 
Жолтата чапја е мала [[Чапји|чапја]], долга од 44 до 47 cm, од кои 20-23 cm се тело, и имаат распон на крилата од 80 до 92 cm.<ref name=BWP>{{cite book |title=The Birds of the Western Palearctic [Abridged] |year=1997
|last= David William Snow, Christopher Perrins (Eds)
 
===Гнездење===
 
Жолтата чапја гнезди секоја година од април до јуни во колонии, заедно со други видови чапји, ибиси и мали корморани. Гнездото од трева и трска го прави на стебла од трска или ниски дрвја. Снесуваат 3-4 јајца кои и двајцата родители ги инкубираат и заеднички се грижат за младенчињата откако ќе се испилат, додека по 45 дена не станат самостојни.
 
===Исхрана===
 
Жолтите чапји се најактивни во самракот и тогаш ловат разни инсекти, жаби и мали рипчиња.
 
[[FileПодатотека:Heron crabier MHNT.jpg|thumb|150px|Јајца од жолта чапја]]
 
 
[[File:Heron crabier MHNT.jpg|thumb|150px|Јајца од жолта чапја]]
 
==Наводи==