Разлика помеѓу преработките на „Ростислав (кнез)“

Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.90.27) и вратена ревизијата 3026657 на MacedonianBoy
(Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.90.27) и вратена ревизијата 3026657 на MacedonianBoy)
}}
'''Ростислав''' е [[Моравија|моравски]] [[кнез]]. Тој испратил молба до [[Византија|византискиот]] цар [[Михаил III]] каде со бара да му испрати [[мисионер]]и кои ќе го шират [[христијанство]]то на [[Словенски јазици|словенски јазик]]. Бидејќи [[Германи]]те сакале да ги потчинат словенските племиња кажувајќи дека [[христијанство]]то треба да се шири само на [[латински јазик]]. Но сепак духот на словенските браќа [[Кирил и Методиј|Константин и Методиј]] не запрел и по макотрпните борби, т.е. докажуваната кај [[папа]]та во [[Рим]] продолжуваат со ширење на христијнаството на словенски јазик и по смртта на Кирил Филозоф во [[869]]. Методиј ја продолжува оваа дејност заедно со своите ученици каде што по неговата смрт за наследник го именува [[Горазд]].
 
ДА МИ ЈАДИШ КУРОТ
{{Никулец за биографија}}