Разлика помеѓу преработките на „Биологија“

Одземени 7 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
<div style="border: none; width:200px;"><div class="thumbcaption">Биологијата го проучува широкиот диверзитет на [[живот]]от '' — (надесно од горе лево)'' ''[[E. coli]]'', [[молика]], [[молец]], [[нилски крокодил]]. </div></div></div>
 
'''Биологијата''' (од [[грчки јазик|грчките]] зборови ''bios'' = живот и ''logos'' = наука) e [[наука]] за живите суштества и [[живот]]от воопшто. Во потесна смисла, таа ги изучува карактеристиките и [[поведение]]то на [[организам|организмите]], нивното потекло и меѓусебни односи, како и односи со животната средина ([[биотоп]]от), нивната морфолошко - анатомска организација како и нивниот биохемиско - физиолошки строеж.
 
== Историски развој на биологијата ==
 
Сознанијата за живата [[природа]] постепено се стекнувале уште многу порано пред настанокот на биологијата како посебна научна област. Во далечното минато, уште првобитните луѓе при собирањето на сопствената [[храна]] (разни растителни плодови и животни) почнале да распознаваат разни живи суштества. Подоцна, користејќи ги своите пообемни познавања за живиот свет во природата, [[човек]]от почнува да култивира некои [[растенија]] и да припитомува [[животни]]. Во врска со тоа, познавањето на човекот за живите суштества се проширува, а се стекнуваат сознанија и за условите во кои живеат живите суштества. Пред се, било потребно не само тие корисни растенија и животни да се распознаваат, туку и да се знае начинот на нивното [[размножување]], како и поволните услови во кои тие најбрзо се размножуваат, [[раст]]ат и воопшто живеат. Сето ова укажува на фактот дека биологијата е многу стара наука. Меѓутоа, за воведување на терминот ''биологија'', кое се случило на почетокот од [[19XIX век]] од [[Франција|францускиот]] природонаучник [[Ламарк]] и [[Германија|германскиот]] научник [[Тревиранус]], како и до развитокот на една единствена биолошка наука, можело да се дојде откако се дознало дека сите живи суштества претставуваат единствена појава и поседуваат низа заеднички белези со што суштински се разликуваат од неживата природа. Денес биологијата е толку многу развиена, што претставува комплекс од субнаучни дисциплини.
Биологијата е природна наука која ги изучува живите организми - [[растенијата]], [[животните]], [[човекот]] и [[микроорганизмите]]. Во состав на биологијата се развиле посебни делови:[[ботаника]],што ги проучува растенијата,[[зоологија]] што ги проучува животните и [[микробиологија]], што ги проучува микроорганизмите.
 
== Поделба на биологијата ==
 
Биологијата јасе делимедел според неколку основни принципиначела:
 
* според предметот на проучување и нивото на биолошка организација на организмиите