Разлика помеѓу преработките на „Шакал“

Одземени 13 бајти ,  пред 7 години
Современи истражувања разјаснуваат врските меѓу чакаловите видови. Иако нивните надворешни карактеристични црти, не сите чакалови видови се толку блиски едни со други. Ивичестиот и черногръбият чекал се слични, но биолошки, нивниот изглед е поделен од оној на дивите кучиња и волците пред 6-7 милиони години. [[Златен чакал]] и [[етиопскиот волк]] се дел од групата, која вклучува и [[сиви волци]], домашно [[куче]] и [[којо]]. Експерименти во [[Германија]] дошле до заклучок дека при вкрстување помеѓу [[пудлица]] и [[чакал]], се добива [[хибрид]], кој за разлика од вкрстување помеѓу [[волк]] и [[куче]] е со намалена способност за размножување, намалени комуникациски способности, како и зголемување на генетските болести, само по три генерации размножување.
 
==Видови чакали==
 
*[[Златен чакал]] (Canis aureus)