Разлика помеѓу преработките на „Шакал“

Додадени 25 бајти ,  пред 7 години
Чекалници (од турски çakal, во персиски shaghal и санскрит sṛgālaḥ) е [[предатор]]со среден раст, еден од трите (во некои извори четирите) [[цицачи]] од фамилијата [[Кучеви]] (Canidae), пронајдени во [[Африка]], [[Азија]] и Југоисточна [[Европа]].
===Карактеризација===
 
Чекалници и [[Којокојо]] (американски чекалчакал) заземаат малмала [[еколошка ниша]], заедно со останатите [[Мршојади|мршојадни]] и [['''сештојади]]''' животни. Нивните долги нозе и криви [[кучешки заби]] се приспособени за лов на мали [[цицач|цицачи]], [[птици]] и [[рептили]]. Големите шепи, опремени со перници, овозможувајќи им да се задржи до 16 км / ч (9.9 милји / ч) подолго [[време]]. Тие ловат главно при слаба [[светлина]], најчесто при мугрите и самракот.
Чакалите се моногамни, како една двојка брани својата територија од останатите како гневен прогонува натрапниците и обележува границата со [[урина]] и измет. Населена област може да биде доволно голема за да се сместат и младите чекаше додека си основаат [[семејство]] и да најдат свој територија. Понекогаш чакалите формираат мали групи, ако најде труп на животно, но обично ловат сами или во парови.
 
Современи истражувања разјаснуваат врските меѓу чакаловите видови. Иако нивните надворешни карактеристични црти, не сите чакалови видови се толку блиски едни со други. ИвичестиятИвичестиот и черногръбият чекал се слични, но биолошкиотбиолошки, нивниот изглед е поделен од оној на дивите кучиња и волците пред 6-7 милиони години. [[Златен чакал]] и [[етиопскиот волк]] се дел од групата, која вклучува и [[сивитесиви волци]], домашнотодомашно [[куче]] и [[Којокојо]]. Експерименти во [[Германија]] дошле до заклучок дека при вкрстување помеѓу [[пудлица]] и [[чекалчакал]], се добива [[хибрид]], кој за разлика од вкрстување помеѓу [[волк]] и [[куче]] е со намалена способност за размножување, намалени комуникациски способности, како и зголемување на генетските болести, само по три генерации размножување.
 
==Видови чакали==
•[[Златна чакал]] (Canis aureus)