Разлика помеѓу преработките на „Шакал“

Нема измена во големината ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
===Карактеризација===
Чекалници и [[Којо]] (американски чекал) заземаат мал [[еколошка ниша]], заедно со останатите [[мршојадни]] и [[сештојади]] животни. Нивните долги нозе и криви [[кучешки заби]] се приспособени за лов на мали [[цицачи]], [[птици]] и [[рептили]]. Големите шепи, опремени со перници, овозможувајќи им да се задржи до 16 км / ч (9.9 милји / ч) подолго [[време]]. Тие ловат главно при слаба [[светлина]], најчесто при мугрите и самракот.
ШакалитеЧакалите се моногамни, како една двојка брани својата територија од останатите како гневен прогонува натрапниците и обележува границата со [[урина]] и измет. Населена област може да биде доволно голема за да се сместат и младите чекаше додека си основаат [[семејство]] и да најдат свој територија. Понекогаш шакалитечакалите формираат мали групи, ако најде труп на животно, но обично ловат сами или во парови.
Современи истражувања разјаснуваат врските меѓу чакаловите видови. Иако нивните надворешни карактеристични црти, не сите чакалови видови се толку блиски едни со други. Ивичестият и черногръбият чекал се слични, но биолошкиот нивниот изглед е поделен од оној на дивите кучиња и волците пред 6-7 милиони години. [[Златен чакал]] и [[етиопскиот волк]] се дел од групата, која вклучува и [[сивите волци]], домашното [[куче]] и [[Којо]]. Експерименти во [[Германија]] дошле до заклучок дека при вкрстување помеѓу [[пудлица]] и [[чекал]], се добива [[хибрид]], кој за разлика од вкрстување помеѓу [[волк]] и [[куче]] е со намалена способност за размножување, намалени комуникациски способности, како и зголемување на генетските болести само по три генерации размножување.
==Видови чакали==
Античкиот Египетски бог на подземниот свет, [[Анубис]], бил портретиран во [[човечко тело]] со глава на чакал. Денес чекалници е едно од најчестите животни во Африка - надвор [[резерватите]], во обработливо земјиште, дури и во близина на човековите [[населби]].
==Преносливо значење==
Популарната, но донекаде неточни, идеја за шакалитечакалите како [[мршојадни]] придонесува за негативна асоцијација кога се спомене тоа заедничко - оттаму и поврзувањето на зборот чекал со човек, дури и со група луѓе кои се занимаваат со одредени професии - типаж, оприличавам агресивно, подло однесување; кој напаѓа паднатиот.
17

уредувања