Разлика помеѓу преработките на „Шакал“

Додадени 892 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
Шакалите се моногамни, како една двојка брани својата територија од останатите како гневен прогонува натрапниците и обележува границата со [[урина]] и измет. Населена област може да биде доволно голема за да се сместат и младите чекаше додека си основаат [[семејство]] и да најдат свој територија. Понекогаш шакалите формираат мали групи, ако најде труп на животно, но обично ловат сами или во парови.
Современи истражувања разјаснуваат врските меѓу чакаловите видови. Иако нивните надворешни карактеристични црти, не сите чакалови видови се толку блиски едни со други. Ивичестият и черногръбият чекал се слични, но биолошкиот нивниот изглед е поделен од оној на дивите кучиња и волците пред 6-7 милиони години. [[Златен чакал]] и [[етиопскиот волк]] се дел од групата, која вклучува и [[сивите волци]], домашното [[куче]] и [[Којо]]. Експерименти во [[Германија]] дошле до заклучок дека при вкрстување помеѓу [[пудлица]] и [[чекал]], се добива [[хибрид]], кој за разлика од вкрстување помеѓу [[волк]] и [[куче]] е со намалена способност за размножување, намалени комуникациски способности, како и зголемување на генетските болести само по три генерации размножување.
==Видови чакали==
•[[Златна чакал]] (Canis aureus)
•[[Ивичест чекал]] (Canis adustus)
•[[Црнобел чекал]] (Canis mesomelas)
•[[Етиопија волк]] (Canis simensis) - понекогаш се нарекува Црвена чекал или Маимуноподобен чекал, но се повеќе се опишува како волк.
==Во антиката==
Античкиот Египетски бог на подземниот свет, [[Анубис]], бил портретиран во [[човечко тело]] со глава на чакал. Денес чекалници е едно од најчестите животни во Африка - надвор [[резерватите]], во обработливо земјиште, дури и во близина на човековите [[населби]].
17

уредувања