Разлика помеѓу преработките на „Готски јазик“

Додадени 592 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с (Bot: Migrating 63 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q35722 (translate me))
с
{{Без извори|датум=август 2010}}
{{Infobox language
|name=Готски јазик
|region=[[Дакија]], [[Панонска Низина|Pannonia]], [[Италија]], [[Нарбонска Галија]], [[Аквитанска Галија]], [[Хиспанија]], [[Крим]].
|nativename=𐌲𐌿𐍄𐌰𐍂𐌰𐌶𐌳𐌰/𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺𐌰|
|extinct=изумрен до VIII-IX век
|states=[[Дакија]], [[Италија]], [[Галија]], [[Шпанија]]
|familycolor=Indo-European
|region=[[Европа]]
|fam2=[[германски јазици|германско]]
|iso1=ISO 639-1
|fam3=[[источногермански јазици|источногерманско]]
|iso2=ISO 639-2 got
|dia1=[[кримскоготаски јазик]]
|iso2b=ISO 639-2
|script=[[готска азбука]]
|iso2t=ISO 639-2
|iso3iso2=ISO 639-3 got
|iso3=got
|familycolor=Indo-European
|lingua=52-ADA
|fam1=[[Индоевропски јазици|Индоевропски]]
|fam2=[[Германски јазици|Германски]]
|fam3=[[Источногермански јазици|Источногермански]]
|script=[[готска азбука]]
|extinct=8 век, но остатоци од јазикот се најдени се до 17 век
}}
'''Готски''' е исчезнат[[мртов јазик|мртов]] [[германскиисточногермански јазици|германскиисточногермански јазик]] што бил зборуван од [[Готи]]те. Најмногу е познат од кодексот Аргенетеус, копија на преводот на [[Библија]]та од 4IV век. Другите помали јазици на оваа група како што се [[бургундски јазик|бургунскиот]] и [[вандалски јазик|вандалскиот јазик]] се познати само по личните имиња. Јазикот е индоевропски но нема денешен потомок. Најстарите документи на готски датираат од 4IV век. Со надоаѓањето на [[Франки]]те, масивна асимилација од латините јазикот почнал да исчезнува. Јазикот опстоил само до 8VIII век но само на територијата на [[Шпанија]] и [[Португалија]]. Според некои записи е утврдено дека јазикот бил зборуван и на територијата на долен [[Дунав]] и на [[Крим]]. Јазикот е многумошне интересен за проучување на лингвистите.
 
'''Готски''' е исчезнат [[германски јазици|германски јазик]] што бил зборуван од [[Готи]]те. Најмногу е познат од кодексот Аргенетеус, копија на преводот на [[Библија]]та од 4 век. Другите помали јазици на оваа група како што се [[бургундски јазик]] и [[вандалски јазик]] се познати само по личните имиња. Јазикот е индоевропски но нема денешен потомок. Најстарите документи на готски датираат од 4 век. Со надоаѓањето на [[Франки]]те, масивна асимилација од латините јазикот почнал да исчезнува. Јазикот опстоил само до 8 век но само на територијата на [[Шпанија]] и [[Португалија]]. Според некои записи е утврдено дека јазикот бил зборуван и на територијата на долен [[Дунав]] и на [[Крим]]. Јазикот е многу интересен за проучување на лингвистите.
 
== Фонологија ==
 
{| border="2" cellpadding="5" style="margin: 1em 1em 1em 0; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; text-align: center; font-size: 95%;"
|-
! 
!colspan=2|лабијални[[Уснена consonant|Уснени]]
!colspan=2|забни[[Забна consonant|Забни]]
!colspan=2|алвеоларни[[Венечна consonant|Венечни]]
!colspan=2|[[Преднонепчена consonant|Предно-<br>непчени]]
!colspan=2|[[Заднонепчена consonant|Задно-<br>непчени]]
!colspan=2|меконепчани
!colspan=2|[[лабијализација|Уснено-<br>заднонеп.]]
!colspan=2|лабиоалвеоларни
![[Грклан|Грклени]]
!дишни консонанти
|-
![[Избувна согласка|Избувни]]
!експлозивни
| ''p'' {{IPAМФА|/p/}}
| ''b'' {{IPAМФА|/b/}}
|colspan=2| &nbsp;
| ''t'' {{IPAМФА|/t/}}
| ''d'' {{IPAМФА|/d/}}
|&nbsp;
| ''?ddj'' {{IPAМФА|/ɟː/}}
| ''k'' {{IPAМФА|/k/}}
| ''g'' {{IPAМФА|/gɡ/}}
| ''q'' {{IPAМФА|/kʷ/}}
| ''gw'' {{IPAМФА|/ɡʷ/}}
|&nbsp;
|-
![[Струјна согласка|Струјни]]
!фрикативни
| ''f'' {{IPAМФА|/ɸ, f/}}
| ''b'' {{IPAМФА|[β]}}
| ''þ'' {{IPAМФА|/θ/}}
| ''d'' {{IPAМФА|[ð]}}
| ''s'' {{IPAМФА|/s/}}
| ''z'' {{IPAМФА|/z/}}
|colspan=2|&nbsp;
| ''g, h'' {{IPAМФА|[x]}}
| ''g'' {{IPAМФА|[ɣ]}}
| ''{{Unicodeуникод|ƕ}}'' {{IPAМФА|/ʍ/}}
|&nbsp;
| ''h'' {{IPAМФА|/h/}}
|-
![[Приближна согласка|Приближни]]
!апроксимантни
|colspan=2|&nbsp;
|colspan=2| &nbsp;
|colspan=2| &nbsp;
|&nbsp;
| ''j'' {{IPAМФА|/j/}}
|colspan=2|&nbsp;
|&nbsp;
| ''w'' {{IPAМФА|/w/}}
|&nbsp;
|-
![[Носна согласка|Носни]]
!носни
|&nbsp;
| ''m'' {{IPAМФА|/m/}}
|colspan=2| &nbsp;
|&nbsp;
| ''n'' {{IPAМФА|/n/}}
|colspan=2|&nbsp;
|&nbsp;
| ''g, n'' {{IPAМФА|/[ŋ/]}}
|colspan=2|&nbsp;
|&nbsp;
|-
![[Странична приближна согласка|Странични]]
!латерални
|colspan=2|&nbsp;
|colspan=2| &nbsp;
|&nbsp;
| ''l'' {{IPAМФА|/l/}}
|colspan=2|&nbsp;
|colspan=2|&nbsp;
|&nbsp;
|-
![[Трепетна согласка|Трепетни]]
!треперливи
|colspan=2|&nbsp;
|colspan=2| &nbsp;
|&nbsp;
| ''r'' {{IPAМФА|/r/}}
|colspan=2|&nbsp;
|colspan=2|&nbsp;
 
[[Категорија:Готски јазик| ]]
|fam3=[[Категорија:Источногермански јазици|Источногермански]]
[[Категорија:Мртви јазици во Европа]]
[[Категорија:Средновековни јазици]]
[[Категорија:Источногермански јазици]]
[[Категорија:Доцна антика]]