Информација: Разлика помеѓу преработките

Одземени 15 бајти ,  пред 10 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{никулец}}
 
'''Информација''' ([[Латински јазик|латински]]: ''Informatio'' - поим, претстава, сознание) е поим со многу различни значења во зависност од контекстот, но по правило е блиску поврзана со концепти како [[значење]], [[знаење]], [[инструкција]], [[комуникација]], [[репрезентација]], и [[ментален стимул]]. Под информација го подразбираме само она сознание кое го менува знаењето на приемачот, односно сознанието кое дава ново знаење, различно од претходното. Овој термин денес е присутен во сите области на човековата дејност: [[техника]], [[кибернетика]], [[информатика]] итн.
Според Б.Шешиќ, информација е испраќање, пренесување и примање на податоци и комуницирање со помош на знаци меѓу човекот и човекот, човекот и машината и машината и човекот.
" Информација е извор на стекнување сознанија за појави, предмети и настани во одреден простор и време".(Р.Р.Бошковиќ)
"Кога податоците т.е. зборовите, броевите и специјалните знаци ќе се поврзат во една изјава, односно реченица, се добива информација". (I.G.Wilson, M.M.Wilson)
 
== Теорија на информацијаинформацијата ==
 
Во техниката, поимот информација неразделиво е поврзан со преносот на таа информација. Постои цела [[научна дисциплина]] наречена [[теорија на информацијата]] која се занимава со карактерот на информацијата, притоа придавајќи и техничко значење. Во таа насока, доколку еден извор има способност да емитува N различни пораки, тогаш информацијата што ја содржи секоја порака е еднаква на [[логаритам]] со основа два од N. Мерната единица дефинирана на овој начин се нарекува [[шанон]] според научникот [[Клод Шанон]] којшто ја има поставено основата на оваа наука.