Разлика помеѓу преработките на „Пипин Малиот“

Одземени 27 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
:''Во однос на кралевите на Франките кои повеќе ја немаат кралската моќ: дали таквите нешта се во ред?''
 
Силно притиснат од [[Ломбарди|Ломбардијци]]те, папата Захариј го одобрил ова барање од Франките да се стави крај на неприфатливите услови во врска со вршење на кралската власт и одговорил дека ''de facto'' моќта е поважна од ''de jure'' моќта.
 
По оваа одлука тронот се ослободил. Хилдерик III бил разрешен и пратен во манастир. Тој бил последниот од Меровинзите.
==Ширење на франкиското кралство==
[[File:Muslim troops leaving Narbonne to Pepin le Bref in 759.jpg|thumb|Муслиманските трупи го предаваат [[Нарбон]] на Пипин Малиот во 759, после 40 години окупација.]]
Првиот значаен потег на Пипин како крал е што тргнал во војна против ломбардискиотломбардскиот крал [[Аистулф]], кој се проширил во ''[[Војводство од Рим|ducatus Romanus]]''. Победник, тој го натерал ломбардискиотломбардскиот крал да го врати имотот што го одземал од Црквата. Го потврдил папскиот имот на [[Равена]] и [[Пентаполис]], таканаречената [[Донација на Пипин]], каде била воспоставена [[Папската држави|папската држава]] и започнало временото владеење на папството.<ref>{{CathEncy|wstitle=Pepin the Short}}</ref> Околу 752, вниманието го насочил кон Септиманија, најпрво кај [[Нарбона]], но дури после 7 години, во 759, успеал да ја одземе од муслиманските освојувачи од [[Иберија]] <ref>{{cite web | url = http://libro.uca.edu/lewis/sfc1.htm | title = The Development of Southern French and Catalan Society, 718–1050 | publisher=THE LIBRARY OF IBERIAN RESOURCES ONLINE | accessdate =26 September 2010}}</ref> кога тие биле истерани од Хиспанија.
 
Сепак, Аквитанија сé уште била под [[Вајфер од Аквитанија|Вајфер]]овата баскиско-аквитанска власт, надвор од Франкискиот домен. Вајфер се чини ги конфискувал имотите на Црквата, веројатно поделувајќи ги на својата војска. Во 760, поради овие дејства Пипин со мечеви и оган ја опустошил [[Аквитанија#Ран Среден век|Аквитанија]] а грофовиите лојални на Вајфер ја опустошиле Бургундија. Пипин а возврат ги нападнал градовите Клермонт и Бурбон, кои ги бранеле Вајферовите трупи.