Централна Африка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 4 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Средна Африка''' (како географски подрегион на [[ООН]]) е сличен географски поим кој ги опфаќа [[Ангола]], [[Габон]], [[Екваторијална Гвинеја]], [[Камерун]], [[ДР Конго]], [[Република Конго]], [[Сао Томе и Принсипе]], [[Централноафриканска Република|Централноафриканската Република]] и [[Чад]].<ref>{{цмс | url = http://www.un.org/depts/dhl/maplib/worldregions.htm| title = Макрорегиони и составни делови на светот| publisher = ООН| year = 2000 | accessdate = 16 декември 2007}} {{en}}</ref> Сите држави во оваа област на ООН, заедно со другите што обично се сметаат за дел од централна Африка (вкупно 11), ја сочинуваат [[Економска заедница на централноафриканските држави|Економската заедница на централноафриканските држави]] (ECCAS).<ref>{{цмс | url = http://www.africa-union.org/root/au/recs/eccas.htm| title = Економска заедница на централноафриканските држави | publisher = Africa-Union.org| year = 2007 | accessdate = 16 декември 2007}} {{en}}</ref>
 
Централна Африка ги опфаќа териториите што, главно, му припаѓаат на сливот на реката Конго. Таа опфаќа дел од внатрешниот слив на езерото Чад и непосредниот слив на Атланскиот Океан. Се простира во екваторскиот појас, така што се одликува со типична екваторска клима, со високи температури (25°С) и голема [[влажност]]. Има густа речна мрежа и разновиден растителен свет, главно претставен со непрегледни прашуми и савани, и разновиден животински свет - слонови, мајмуни, птици, влечуги и инсекти.
 
== Стопанство ==