Централна Африка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 24 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
== Стопанство ==
Главни стопански гранки се земјоделството[[земјоделство]]то, шумарството[[шумарство]]то и сточарството[[сточарство]]то. Од земјоделските култури најразвиени се банани, какао, кафе, памук, пченка. Во шумите најзначајни се тиковото[[тик]]овото, каучуковото[[каучук]]овото и абоносовото[[абонос]]овото дрво.
Од сточарството најразвиено е говедарството.
Во Централна Африка постојат разни рудни богатства. Најзастапени се: [[железо]], [[калај]], [[уран]], [[кобалт]] и [[дијамант]]и. Од индустриските гранки најразвиени се прехрамбената, дрвната, текстилната и металната индустрија. Густата и полноводната мрежа на реката Конго со притоките е голем енергетски потенцијал и основа за сообраќајната комуникација во Централна Африка.