Разлика помеѓу преработките на „Зулу“

Додадени 12 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
|iso1=zu|iso2=zul|iso3=zul}}
 
'''Зулу''' (самон. '''исизулу'isiZulu'') е [[банту-јазици|банту-јазик]], службен јазик на [[Јужноафриканската Република]] и мајчин јазик на народот [[Зулу]]. Јазикот го зборуваат околу 10 милиони луѓе, воглавнопретежно во Јужноафриканската Република. Овој јазик е јазик кој најмногу се зборува по домаќинствата во државата, односно го зборуваат околу 24% од домаќинствата и го разбираат околу 50% од населението на државата. Во 1994 година јазикот станал единаесети службен јазик во Јужноафриканската РепубликаЈАР. Зулу, како и сите останати банту-јазици, користи [[латиница]] како свое основно писмо.
 
== Географска распространетост ==
Зулу припаѓа на Југоисточната група на банту-јазиците поточно на групата [[нгунингунски јазици]]. Јазикот се зборува во [[Квазулу-Натал]] во која 81 % од населението зборуваат Зулузулу како мајчин јазик. Потоа се зборува во [[Мпумаланга]] со околу 26% и [[Гаутенг]] со околу 21%. Исто така е зборуван во некои други африкански држави, но со значителен процент во [[Лесото]] и [[Свазиленд]]. Јазиците [[ндебеле (јазик)|ндебеле]] (зборуванзборувани во [[Зимбабве]]), [[Сисватисисвати]] или Свази(свази) и [[НгуниНгунски јазици|нгуни]] јазикот (порано зборуван во [[Малави]]) се сродни јазици на Зулузулу и развиенинастанати од 19XIX век со миграцијаселидба на Зулу зулу-население. Јазикот [[Косакоса (јазик)|коса]], е доминантен во [[Зелено’ртска Република|Зелено’ртската Република]] и е сличен со Зулу јазикотзулу.
 
== Примери ==