Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

с
нема опис на уредувањето
(→‎Историја: поправки)
с
{{Цитат | не може да има два идеала - државен и национален}}
 
БНМОРО се обидала да се изгради како единствена бугарска револуционерна структура и во Османлиската Империја и во Бугарија и така влезнала во конфликт со ВМОРО околу [[Христо Матов]], која благодарение на активностите на [[Тодор Александров]] се издигнала во [[Скопски револуционерен округ]]. Во мај Чернопеев, Бозуков, Занков, Петков и Николов се среќнале со Матов во [[ВарнВарна]]а. Во преговорите со посредство на [[Христо Попкоцев]] и [[Христо Цветков]] двете страни констатирале дека немаат принципиелни разлики за целта, средствата и задачите но не успеваат да се договорат за легитимноста на структурите, како Матов отфрлил предлогот за заедничка комисија. Дејците на БНМОРО Чернопеев и Занков се сретнале и со лидерот на третата фракција во ослободителното движење - [[Јане Сандански]], но тој се бил изолирал и одбил соработка.
 
БНМОРО започнала изградба на локалните структури, како Главниот комитет наредил да се започне со изборите на службени лица. На крајот на јуни војводите на БНМОРО почнуале да навлегуваат во своите областите. На 29 јуни границата ја поминале Апостол Петков, Тане Николов и [[Продан Христов]], следени по неколку дена од Чернопеев, Чавдаров, Занков, Чаков и [[Михаил Скендеров]].
3.747

уредувања