Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

→‎Историја: поправки
(викификација)
(→‎Историја: поправки)
 
[[Слика: Bnmoro 1910-1.jpg | десно | мини | 250п | Правилник на БНМОРО.]]
На 4 мај 1910 година во Софија бил свикана основачкиотоосновачко собрание, кое поставувапоставило основите на БНМОРО. Резолуцијата на собранието била потпишана од [[Антон Бозуков]], [[Димитар Думбалаков]], [[Михаил Чаков]], [[Стефан Чавдаров]], [[Георги Мучитанов]], [[Христо Чернопеев]] и [[Апостол Петков]]. Одлуката била за:
 
{{Цитат| формирање на нова народна м.о. револуционерна организација на национална почва со задача да освои автономијата на Македонија и Одринско како етапа за духовното и политичко обединување со Бугариjа.}}
 
Одлуката на собранието тврдитврдела дека:
 
{{Цитат|при создавањето на ВМОРО борбата била поставена на интернационална и сепаратистична почва}}
 
што според собранието било неприфатливо и тоа осудуваосудило обидите за интернационализирање на бугарската револуционерна организација. Донесени биле статут и организациски правилник и бил избран Привремениот главен комитет на чело со поранешниот внатрешен деец Христо Чернопеев и поранешниот врховист Антон Бозуков. Во Комитетот влегуваатвлегувале уште [[Тане Николов]], Апостол Петков, [[Георги Занков]] и [[Димитар Љaпов]].
 
На 1 август 1910 година во весникот [[камбана (весник)|"Камбана"]] БНМОРО објавуваобјавило "летоци на сите истомисленици на македонско-одринската ослободителна кауза", во кој се веливелело дека вооружената интервенција на Бугарија е гаранција за успехот на македонско-одринското ослободително движење, бидејќи:
 
{{Цитат | не може да има два идеала - државен и национален}}
3.654

уредувања