Разлика помеѓу преработките на „Монетарно осамостојување на Македонија“

→‎Извори: ситна поправка
(→‎Извори: ситна поправка)
Сегашното издание на македонски банкноти е пуштено во оптек на [[8 септември]] [[1996]] г. и се состои од книжни пари во апоени од 10, 50, 100, 1 000 и од 5 000 денари, кои се дело на ликовниот уметник [[Билјана Унковска]]. Банкнотите носат ликовни решенија кои го изразуваат богатото [[културно-историско наследство на Република Македонија]] (статуа на божицата [[Изида]] пронајдена во Охрид, детал од [[мозаик]]от на [[базилика]]та во[[Стоби]], детал од [[фреска]] од црквата [[св. Ѓорѓи]] од с. [[Курбиново]], таванска [[розета]] од албанска куќа од [[Дебар]], златната маска пронајдена во с. [[Требениште]], [[икона]] од црквата [[Мали св. Врачи]] од Охрид, бронзена фигура на [[Менада]] пронајдена во [[Тетово]] итн.).<ref>Кики Мангова Поњавиќ, Ванчо Каргов, исто.</ref>
 
==ИзвориНаводи==
<references/>
 
[[Категорија:Економија на Македонија]]
[[Категорија: Монетарна економија]]
[[Категорија: Економија]]