Разлика помеѓу преработките на „Виртуелна приватна мрежа“

нема опис на уредувањето
{{викифицирање}}
[[Податотека:Virtual_Private_Network_overview.svg|100п|десно]]
'''Виртуелна приватна мрежа''' ({{lang-en|Virtual private network; VPN}}) е [[компјутер]]скасметачка мрежа]] која ја користи јавната телекомуникациска инфраструктура, како што е [[Интернет]] да обезбеди оддалечени канцеларии или поединечни корисници со сигурен пристап кон мрежата на нивната организација. Таа има за цел да се избегне скап систем на сопственост или изнајмени линии кои може да се користат од страна на само една организација.
 
Концизира трансфет на податоци помеѓу две или повеќе мрежни уреди кои не се на иста приватна мрежа за да се задржи пренесувањето на податоци од други уреди на еден или повеќе интервенции на локалната мрежа или ''Wide Area Network''. Постојат многу различни класификации, имплементации и користи за виртуелни приватни мрежи.
Анонимен корисник