Отвори го главното мени

Промени

Додадени 574 бајти ,  пред 11 година
средување, целосно
{{Форми на владеење}}
'''Автократијата''' е форма на владеење во која политичката моќ е од страна на една влада, т.н. самовлада. Зборот автократ доаѓа од грчкиот збор ''autocratic'' (само владател„самовладетел“).
 
За разлика од демократијата[[демократија]]та, Автократијатаавтократијата е пред се владеење значи од само една влада, т.е. од еден владеач, додека кај демократијата владеењето припаѓашеприпаѓа на мнозинството.
Денес автократијата вообичаено се гледа како синоним на деспотизмот, тиранијата и или диктаторството.
Автократијата сепак не е синоним на тоталитаризмот, затоашто сепак овој концепт попрецизно беше наменет за да ги разликува модерните режими коишто се појавуваат во 1920 од традиционалното диктаторство. Исто така автократијата не е синоним со военото диктаторство.
 
Денес автократијата вообичаено се гледа како синоним на деспотизмот[[деспотизам]], тиранијата и[[тиранија]] или диктаторството[[диктаторство]].
Поимот монархија исто така се разликува, иако некои Словенски монархи, поспецифично Руски владатели, цареви, традиционално ја вклучувале и титулата автократ како дел од нивниот официјален стил. Историски, многу монаршки владатели владееле со автократијата но нивната моќ значително згаснала со воведувањето на институциите и давањето на луѓето моќ да донесуваат одлуки за нив самите преку избраните тела на владата.
 
Автократијата сепак не е синоним на тоталитаризмот, затоаштозатоа што, сепак, овој концепт попрецизно бешее наменет за да ги разликува модерните режими коишто се појавуваат во 1920 од традиционалното диктаторство. Исто така, автократијата не е синоним соза военото диктаторство.
Автократот сепак си бара некако вид на силна структура на владеење. Многу малку владеачи биле во позиција да владеат само со нивната лична харизма и вештини без помош од другите.
 
Поимот монархија исто така се разликува, иако некои Словенскисловенски монархи, поспецифично Рускируски владатели, цареви, традиционално ја вклучувале и титулата автократ како дел од нивниот официјален стил. Историски, многу монаршки владатели владееле со автократијатаавтократија, но нивната моќ значително згаснала со воведувањето на институциите и давањето на луѓето моќ да донесуваат одлуки за нив самите преку избраните тела на владата.
(од Хајан Селмани & Адел Абази)
 
Автократот сепак си бара некаконекаков вид на силна структура на владеење. Многу малку владеачивладеjачи биле во позиција да владеатвладеjат само со нивната лична харизма и вештини без помош од другите.
 
 
{{Политика-никулец}}
 
[[Категорија:Форми на владеење]]
 
[[ast:Autocracia]]
[[bs:Autokratija]]
[[ca:Autocràcia]]
[[cs:Autokracie]]
[[de:Autokratie]]
[[en:Autocracy]]
[[es:Autocracia]]
[[fa:حکومت استبدادی]]
[[fr:Autocratie]]
[[gl:Autocracia]]
[[hu:Autokrácia]]
[[id:Otokrasi]]
[[it:Autocrazia]]
[[ja:専制政治]]
[[lt:Autokratija]]
[[nl:Autocratie]]
[[pl:Autokracja]]
[[pt:Autocracia]]
[[ru:Автократия]]
[[sh:Autokracija]]
[[simple:Autocracy]]
[[sr:Аутократија]]
[[sv:Autokrati]]
[[uk:Автократія]]
[[zh:独裁]]