Отвори го главното мени

Промени

Одземени 54 бајти ,  пред 11 година
Avtokratija, Автократија
Автократијата е форма на владеење во која политичката моќ е од страна на една влада т.н. самовлада. Зборот автократ доаѓа од грчкиот збор autocratic (само владател).
 
За разлика од демократијата за којашто видовме претходно, Автократијата е пред се владеење значи од само една влада т.е. од еден владеач додека кај демократијата владеењето припаѓаше на мнозинството.
Денес автократијата вообичаено се гледа како синоним на деспотизмот, тиранијата и или диктаторството.
Автократијата сепак не е синоним на тоталитаризмот, затоашто сепак овој концепт попрецизно беше наменет за да ги разликува модерните режими коишто се појавуваат во 1920 од традиционалното диктаторство. Исто така автократијата не е синоним со военото диктаторство.
Анонимен корисник