Разлика помеѓу преработките на „Медицинска нега“

Додадени 93 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
{{Внимание}}
 
{{Викификација}}
Здравстевните работници имаат посебна одговорност во општевството која произлегува од вршењето на својата дејност – човекот. Затоа нивното севкупно однесување е посебно важно во вршењто на работата и работните задачи, и се темели врз високата стручност, етика и хуманост. Се смета дека негата на болните е стара колку и човештвото. Постоењето на човештвото секогаш се поврзува со страдање, борба за опстанок, потреба за дружење и меѓусебно помогање. Постојат историски и археолошки податоци за високиот степен на развиток на медицината во старите цивилизации, како што се: кинеската, вавилонската, египетската и грчката медицина. Болниците ги викале „валетудинари“, а во нив работеле лекари и свештеници.
== Историјат ==
* Здравствениот работник степенот на доверливост на поединечни факти треба сам да го процени и да го чува како професионална тајна или може да отстапи ако нејзиното откривање е во интерес на болниот, фамилијата и опшеството.
* За да бидат почитувани од болните, колегите и останатите лица здравствените работници треба да се точни во извршувањето на своите работни задаци, совесни, самоиницијативни, уредни, искрени, да ги почитуваат болните, претпоставените и оние кои им се потчинети.
 
[[Категорија: Медицина]]