Факултет за природни и технички науки - Штип: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 28:
Функцијата декан на Факултетот за природни и технички науки ја врши [[Зоран Панов|проф. д-р Зоран Панов]], а продекан за настава е [[Зоран Десподов|проф. д-р Зоран Десподов]].
Студиските програми е организирани во:
*[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-prv-ciklus Прв циклус на студии]<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-prv-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Прв циклус на студии“]</ref>
*[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-vtor-ciklus Втор циклус на студии]<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-vtor-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Втор циклус на студии“]</ref>
*[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-tret-ciklus Трет циклус на студии]<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-tret-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Трет циклус на студии“]</ref>
Носител на студиите е Факултетот за природни и технички науки, а реализатор на студиите се катедрите кои се составен дел на Факултетот за природни и технички науки, а тоа се<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-katedri Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Катедри и институти“]</ref>:
*'''Институт за геологија'''
Ред 57:
 
'''Наставата''' на Факултетот природни и технички науки се одвива преку предавања, аудиторски, лабораториски вежби и теренска настава. За проверка на знаењата во текот на семестарот се организираат по два колоквиума од секој предмет, со што студентите се мотивираат да учат континуирано и на крајот се изведува завршен испит од предметот. Во текот на семестарот, студентите работат домашни задачи и семинарска работа. Врз основа на сите овие активности, се оформува конечната оценка од предметот. Завршниот испит се полага по неговото слушање, на крајот од семестарот, откако студентот ќе стекне право за негово полагање. Студентите имаат три редовни сесии на располагање во годината: јануарска, јунска и септемвриска.
Во '''првиот циклус''' на студии на Факултетот природни и технички науки се изучуваат следниве студиски програми<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-prv-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Прв циклус на студии“]</ref>:
*Географија
*Рударство
Ред 86:
==Втор и трет циклус на студии==
 
Во '''вориот циклус''' на студии на Факултетот природни и технички науки се изучуваат следниве студиски програми<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-vtor-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Втор циклус на студии“]</ref>:
*Рударство
**Површинска експлоатација
Ред 105:
**Модул: Инженерство на работна средина - 60 EKTS
**Модул: Инженерство на животна средина - 60 EKTS
Во '''третиот циклус''' на студии на Факултетот природни и технички науки се изучуваат следниве студиски програми <ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fakulteti/fptn/fptn-tret-ciklus Официјална веб-страница на Факултет за природни и технички науки - Штип - „Трет циклус на студии“]</ref>:
*Рударство
*Применета геологија и геофизика