Борба на македонскиот народ против Цариградската патријаршија: Разлика помеѓу преработките

 
==Барања==
Tose dzuklevski
 
Најстарата пропаганда во [[Македонија]] била [[Грчка пропаганда во Македонија|Грчката пропагнада]] која во почетокот била предводена од [[Цариградската Патријаршија]]. Во 50 - тите година на [[19 век]], незајакнатите македонски општини индивидуално почнале да настапуваат пред [[Цариградска Патријаршија|Патријаршијата]] со барања со остранување на грчките владици и нивно заменување со лица од словенско потекло <ref name="SDIM"><small>''Славко Димевски, За развојот на македонската национална мисла до создавањето на ТМОРО, Култура - Скопје, 1980''</small></ref>. Со развојот на економската сила на градското население бројот на барањата се зголемиле.
 
Барањата во однос на просветата се прошириле. Било барано да се воведе македонскиот јазик наместо во училиштата, а црковно - словенскиот во богослужбата. Бидејќи овие барања не биле исполнети, македонските општини истапиле со порадикални барања, се побарало обнова на [[Охридска архиепископија|Охридската архиепископија]].
 
Меѓутоа овие настапувања и барања не биле единствени, а најрадикалниот чекор кој Македонците го презеле против [[Цариградска Патријаршија|Патријаршијата]] е преминувањето во унија со [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]].
 
==Почеток==
Анонимен корисник