Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Гоце Делчев““

Химната на Универзитетот е свечена песна, посветена на улогата и значењето на Универзитетот.
Изработена е од доц. д-р Илчо Јованов
Химна на УГД<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/ugd/zaugd/simboli Официјална веб-страница на Универзитетот „Гоце Делчев“ - „Симболи“]</ref>:<br />
Химна на УГД:<br />
{| class="wikitable"
I<br />
|-
Гордо чекориме со тебе ние,<br />
! I строфа !! Рефрен !! II строфа
Гоце учителу наш.<br />
|-
Делото твое нас нѐ води<br />
|-
Кон светлината,<br />
| Гордо чекориме со тебе ние,<br />Гоце учителу наш.<br />Делото твое нас нѐ води <br />Кон светлината,<br />Делото твое нас нѐ води <br />Кон иднината.||Знаење, мудрост ни даваш<br />За светла иднина,<br />Вечно и гордо зрачи<br />Универзитету наш.|| Твојата укост гордост е наша,<br />Го свети патот наш.<br />Мислата твоја сила е вечна<br />Темелот силен наш,<br />Мислата твоја нас нѐ води<br />Кон иднината.
Делото твое нас нѐ води<br />
|}
Кон иднината.<br />
 
Рефрен<br />
Знаење, мудрост ни даваш<br />
За светла иднина,<br />
Вечно и гордо зрачи<br />
Универзитету наш.<br />
 
II<br />
Твојата укост гордост е наша,<br />
Го свети патот наш.<br />
Мислата твоја сила е вечна<br />
Темелот силен наш,<br />
Мислата твоја нас нѐ води<br />
Кон иднината.
 
<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/ugd/zaugd/simboli Официјална веб-страница на Универзитетот „Гоце Делчев“ - „Симболи“]</ref>
 
==Студенти==
246

уредувања