Разлика помеѓу преработките на „Демократски социјализам“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Шаблон:Социјализам}}
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Шаблон:Социјализам}}
'''Демократскиот социјализам''' е [[социјализам|социјалистичка]] теорија што се залага за воспоставување на социјалистичко општество, кое ќе се карактеризира со проширување и продлабочување на [[демократија]]та во однос на ситуацијата во [[капитализам|капитализмот]], а за разлика од [[комунизам|комунистичката]] визија за социјализмот. Покрај ова основно значење на поимот „демократски социјализам“, тој се користи и од страна на [[социјалдемократија]]та за означување на нејзината визија на изградба на [[држава на благосостојба]] во рамките на капитализмот.