Разлика помеѓу преработките на „Фолклор“

Одземени 63 бајти ,  пред 7 години
Старофранцускиот збор ''magique'' од 14-от век, и латинскиот збор ''magicus'' потекнуваат од грчката придавка ''magikos'' која се однесувала на делата кои ги прават магионичарите.овој збор во Грција за првпат се појавил во '''Хераклеја''' ( во 6 век п.н.е.).на истиот начен и зборот волшебништво се среќава во 1300 година во Старофранцускиот јазик како ''sorcerie'', а потекнува од вулгарниот Латински јазик ''sortiarius'' кој доаѓа од ''sors'' -судбина или во превод „оној кој влијае на судбината“.Волшебничките првпат се појавуваат при крајот на 14-от век,а волшебниците првпат се забележани во 1526 година.
== '''ВЕШТЕРСТВО''' ==
'''Вештерството''' често е спомнувано кога се зборува за верувања и практики,а тоа всушност претставува збор на средства со кои одредени луѓе магично влијаат врз светот со помош на ритуали,магии или со мисли без разлика дали се работи за злонамерни или добронамерни цели.Способноста да се изведува вештерството според некои луѓе е вродена одлика а според некои луѓе е стекната одлика.Но најчесто вештерството се смета како злоупотреба на магијата.Мотивите за вештерство никогаш не биле сосема познати,но луѓето верувале дека тоа е причина за нереќите што ги снаоѓале одредени општества.Затоа,во провцесот на судење на Вештерките од Салем , тие биле обвинувани за општествен колапс заради магиите кои тие ги изведувале.од друга страна пак постоеле тврдења дека вештерките се неоправдано обвинети; затоа повеќето вештерки се изјасниле дека се занимаваат И ти што читаш да ти ебам мајката :D
 
== '''МАГИОНИЧАРИ''' ==
Анонимен корисник