Разлика помеѓу преработките на „Галаксија“

Додадени 4.728 бајти ,  пред 7 години
с (r2.7.3) (Робот: Ја менувам sh:Галаксија во sh:Galaksija)
 
Просторот помеѓу галаксиите е исполнет со [[плазма]] која не достига поголема [[вискозност]] од еден [[атом]] на [[метар кубен]]. Се претпоставува дека постојат повеќе од сто [[милијарда|милијарди]] галаксии во видливата [[вселена]].
 
Галаксиите содржат различен број на [[Ѕвезден систем|ѕвездени системи]], [[Ѕвездено јато|јата ѕвезди]] и различни типови на меѓуѕвездени облаци. Помеѓу овие објекти има ретка меѓуѕвездна средина од гасови, прашина и [[Космичко зрачење|космички зраци]]. Податоците од набљудувањата укажуваат дека супермасивните [[Црна дупка|црни дупки]] може да постојат во центарот на многу галаксии, ако не и во сите галаксии. Се смета дека тие се примарен двигател на активни галактички никулци кои се наоѓаат во јадрото на некои галаксии. Млечниот пат има барем еден таков објект.
 
Историски гледано, галексиите се категоризираат според нивната очигледна форма, што вообичаено се однесува на нивната видлива морфологија. [[Елиптична галаксија|Елиптичната галаксија]] е честа форма, која што има светлосен профил во форма на [[елипса]]. [[Спирална галаксија|Спиралните галаксии]] имаат форма на диск со искривени краци составени од прав. Оние галаксии кои имаат неправилни или невообичаени форми се познати како [[Неправилна галаксија|неправилни галаксии]] и типично се резултат на нарушувањата од гравитациското влечење на соседните галаксии. Таквите интеракции меѓу галаксиите кои можат да резултираат во спојување, понекогаш предизвикуваат значајно зголемување на [[Формирање на ѕвезди|формирањето на ѕвезди]], што пак, води кон формирање на [[Активна галаксија|активни галаксии]]. Помалите галаксии кои немаат кохерентна структура се нарекуваат [[Неправилна галаксија|неправилни галаксии]].
 
Постојат повеќе од 170 (1.7 × 10<sup>11</sup>) милјарди галаксии во [[Видлива вселена|видливата вселена]]. Повеќето се со дијаметар од 1000 до 100 000 [[Парсек|парсеци]] и вообичаено се раздвоени меѓу себе со растојание од милиони парасеци (или мегапарасек). [[Меѓугалактичка средина|Меѓугалактичката средина]] (просторот меѓу галаксиите) е исполнет со редок гас со просечна густина која е помала од еден [[атом]] на кубен метар. Поголемиот број галаксии се организирани во хиерархија на здруженија познати како групи и јата, кои пак заедно формираат големи суперјата. Во најголем размер овие здруженија генерално се организирани во нишки, кои се опкружени со огромна празнина.
 
На 12 декември 2012 година астрономите кои работеле со [[Хабл (вселенски телескоп)]], објавија дека најодалечената позната галаксија UDFj-39546284 сега се проценува дека е уште подалеку отколку што претходно се мислело. Галаксијата за која се верува дека е формирана околу 380 милиони години по [[Големата експлозија]] (околу 13.77 милјарди години) и има z ([[црвено поместување]]) од 11.9, е одалечена од Замјата за околу 13.37 милјарди [[Светлосна година|светлосни години]].
 
 
== Поврзано ==
44

уредувања